У МОЗ ще немає рішення про введення бустерної дози COVID-вакцини – Кузін

Міністерство охорони здоров’я України чекає результатів наукових досліджень щодо ефективності третьої дози вакцини проти коронавірусу.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю Радіо Свобода, передає Укрінформ.

"Є офіційна заява ВООЗ з приводу третьої дози. ВООЗ не підтримала введення третьої, так званої бустерної дози... Результатів наукових досліджень ми ще чекаємо", - сказав Кузін.

За його словами, результати досліджень про ефективність введення так званої бустерної, або додаткової, дози очікуються наприкінці серпня.

Читайте також: В Україні можуть почати ревакцинацію через рік після базової – МОЗ

"Тому зараз фінального рішення не ухвалено. Але, дійсно, така дискусія ведеться. Деякі результати країн показують, що додаткова, підсилююча імунізація може бути потенційно більш ефективною", - зауважив головдержсанлікар.

За його словами, наразі ж слід сфокусуватися на отриманні базового курсу щеплень, тобто двох доз вакцини.

Коментуючи імовірність появи в Україні однодозної вакцини Jansen виробництва компанії Johnson & Johnson, заступник міністра зазначив, що перемовини з цього приводу складні з огляду на обмежену кількість цього препарату.

Читайте також: «Привілеї» для вакцинованих МОЗ розгляне вже у середині вересня

"Тому що компанія Johnson виробляє доволі невеликі кількості вакцини у світовому масштабі. І дійсно, вона покриває потреби лише декількох країн. Тому зараз немає підписаних контрактів, і перемовини навіть попередні, по представленню певної ціни, зараз ще в процесі", - сказав посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні триває 5-ий етап кампанії з вакцинації проти коронавірусу, на якому щепитися можуть усі охочі віком від 18 років. Щеплення проводиться чотирма вакцинами: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, Moderna, CoronaVac від Sinovac Biotech та AstraZeneca (Covishield, SKBio). Станом на 5 серпня 2021 року Україна вже отримала майже 12 млн доз цих вакцин.