Українці назвали головну причину, що заважає здолати COVID–19

Опитування

Недотримання карантину майже половина українських громадян вважає головною причиною зростання захворюваності на COVID–19 у березні цього року.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитуванняпроведеного соціологічною групою "Рейтинг" 24-28 березня.

Згідно з опитуванням, 46% респондентів назвали недотримання карантинних обмежень головною причиною зростання захворюваності на коронавірус у березні. 32% вважають, що на це має вплив сезонне зростання простудних захворювань, 28% - переконані у неефективності дій влади і 17% вважають причиною виникнення нових форм коронавірусу.

При цьому близько 30% опитаних вважають, що Президент і МОЗ ефективно реагують на загрозу коронавірусу, більше половини опитаних вважають, що неефективно.

18% вважають ефективним реагування Кабінету Міністрів України і Верховної Ради, більше 60% - неефективним.

За даними дослідження, у порівнянні з листопадом 2020 року спостерігається деяке зниження позитивних оцінок реагування на загрозу коронавірусу органів центральної влади.

Близько третини опитаних вважають, що державні кошти цього року слід в першу чергу спрямувати на боротьбу з коронавірусом та збільшення соціальних виплат, пенсій. Лише 10% – за спрямування державних грошей на збільшення зарплат медиків, 8% – на будівництво доріг, 4% – на збільшення зарплат вчителів.

Читайте також: Кличко розповів про розмову зі Шмигалем після своєї пропозиції про локдаун

Опитування також показало, що міністру охорони здоров’я Максиму Степанову довіряють 19%, не довіряють – 37%, не знають такого – 34%.

Такий самий низький рівень довіри у громадян і до колишніх керівників МОЗ. Так, згідно з опитуванням, ексміністру охорони здоров'я Уляні Супрун довіряють 14%, не довіряють – 61%, не знають її – 17%. Колишніх міністрів Іллю Ємця та Зоряну Скалецьку не знають майже половина опитаних. Довіряють їм близько 8-9%, не довіряють – близько третини.

Читайте також: Степанов очікує поставку Pfizer у рамках COVAX 16 квітня

Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування 24-28 березня цього року. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донецької і Луганської областей. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Загалом було опитано 2000 респондентів методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face).

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.