В уряді обіцяють забезпечити вишам повну фінансову автономію

Пріоритетом уряду у сфері вищої освіти є забезпечення фінансової автономії вишів та унормування здобуття освіти за дуальною формою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

«Забезпечення повної фінансової автономії закладів вищої освіти для провадження своєї діяльності – пріоритет у сфері вищої освіти. Заклади вищої освіти матимуть широкі повноваження самостійно розпоряджатися коштами, визначати внутрішню систему та рівень оплати праці, вільно залучати інвестиції, водночас залишаючись неприбутковою організацією з усіма наявними податковими пільгами», – заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

МОН спільно із Мінсоцполітики продовжить роботу над унормуванням здобуття вищої освіти за дуальною формою. Це забезпечить тісний зв’язок між вищою освітою та потребами ринку праці.

Читайте також: Шкарлет назвав розвиток інклюзивної освіти одним з пріоритетів уряду

Залучення фінансового ресурсу для відновлення видатків розвитку у сфері вищої освіти є важливою складовою модернізації системи закладів вищої освіти. Наразі тривають узгодження позицій щодо підписання кредитної угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку для підтримки реформ у сфері вищої освіти.

Також одним із завдань МОН є запровадження розподілу державного фінансування між вишами, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я і Міністерства культури та інформаційної політики, за результатами їхньої діяльності.

«Буде апробовано механізм застосування розширеної формули розподілу видатків державного бюджету на вищу освіту між закладами вищої освіти», - ідеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, реформування освіти в Україні передбачатиме закріплення державних коштів на навчання за студентами.