Черга на вакцинацію: у Денісової склали протокол через витік даних на сайті Мінветеранів

Співробітники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини склали адмінпротокол після повідомлення щодо витоку персональних даних громадян, які бажають вакцинуватися від COVID-19, через офіційний сайт Мінветеранів.

Як повідомляє Укрінформ, про це інформує пресслужба офісу омбудсмена у Фейсбуці.

«У зв’язку з порушенням вимог Закону України «Про захист персональних даних», співробітниками Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини складено протокол про адміністративне правопорушення за частиною четвертою статті 188-39 Кодексу України про адміністративні правопорушення, санкція якої передбачає накладення штрафу від 5100 до 17000 грн», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, в пресслужбі уточнили, що 24 березня в Інтернеті було поширено інформація щодо витоку персональних даних невизначеного кола осіб через офіційний сайт Міністерства у справах ветеранів.

Зазначається, що на сайті міністерства було поширено гіперпосилання на відкриті Гугл-форми з особистими даними громадян, які бажають вакцинуватися від COVID-19, а саме: ПІБ, дата народження, адреса проживання, номер телефону, професійна діяльність тощо.

«Сукупність оприлюднених відомостей є інформацією, яка дає змогу ідентифікувати особу і, відповідно, є інформацією з обмеженим доступом, що не підлягає відображенню у відкритому доступі», - поінформували у Денісової.

Читайте також: В Україні провели майже 200 тисяч COVID-щеплень

В офісі омбудсмена повідомили, що 29 березня матеріали справи про адмінправопорушення направлено до Печерського райсуду Києва.

Раніше, 24 березня, ЗМІ повідомляли, що на сайті Міністерства у справах ветеранів України випадково відкрили онлайн-форми з особистими даними лідерів громадської думки, які хочуть вакцинуватися проти коронавірусу.

ЗМІ також поінформували, що представники міністерства тоді повідомили, що це сталося через технічний збій.