У Crown Agents пояснили, чому не розголошують дані про виробників вакцин

Заява

В умовах перевищення попиту над пропозицією конфіденційні угоди на постачання вакцин укладають більшість урядів.

Про заявила голова представництва Crown Agents в Україні Тетяна Коротченко, коментуючи конфіденційний договір з виробником. Заява є у розпорядженні Укрінформу.

«Коли попит значно більший за пропозицію, доводиться йти на поступки виробнику, щоб домогтися кращих умов для своєї країни. Crown Agents це зрозуміли ще у минулому році, закупаючи засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) під час пандемії COVID-19. В таких умовах конфіденційні договори з постачальниками при закупівлі вакцин заключають більшість урядів країн, - це нормальна світова практика», - йдеться у заяві.

В Crown Agents зазначили, що зробили все для того, щоб Україна отримала вакцину за найкращою ціною, задекларованою розробником.

І нагадали , що за шість років співпраці з МОЗ України за програмами закупівель, інформація щодо цін у всіх контрактах була відкритою. Ця інформація доступна на на сайті Crown Agents.

«Цього разу перед Crown Agents стояло завдання забезпечити українців вакциною від COVID-19, яка відповідає всім стандартам якості, у найкоротші терміни. Вакцина прибула в Україну через місяць після затвердження Crown Agents закупівельником», - йдеться у заяві.

Читайте також: У чергу на COVID-вакцинацію записалися майже 128 тисяч українців

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого в Україну було доставлено 500 тис. доз вакцини Covishield, розробки Oxford/AstraZeneca, і вироблену на потужностях Serum Institute. Поставки були здійснені через міжнародну закупівельну організацій Crown Agents. Загалом за державний кошт Україна має закупити 12 млн доз вакцини Oxford/AstraZeneca та NovaVax.

В січні 2021 року Кабінет Міністрів визначив британське закупівельне агентство Crown Agents оператором закупівлі вакцин від COVID-19 для України.

Crown Agents співпрацює з урядом України. З 2015 року організація бере участь у закупівлях за державний кошт ліків та виробів медичного призначення для МОЗ України. Зокрема, за 2016-2018 роки економія бюджетних коштів при закупівлях склала, за даними Crown Agents, близько $9,6 млн. Заощаджені кошти спрямовуються на додаткові закупівлі.

У 2020 році Crown Agents здійснювали закупівлі за кошти держбюджету за 14 програмами, зокрема за напрямами дитячої онкології та дитячого діалізу.

Читайте також: Степанов відповів скептикам: Вакцини від COVID-19 достатньо

Зараз уряд Великої Британії обрав компанію для постачання вакцин на заморські території держави, таким чином компанія має досвід поставки вакцин від COVID-19, які потребують спеціальних умов доставки та зберігання.

Фото: Getty Images