СБУ блокувала масштабну схему ухилення від податків

Фото

Служба безпеки України викрила та блокувала масштабну схему тінізації доходів та ухилення від сплати податків в одному із сегментів продовольчого ринку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що протягом 2019-2020 років менеджмент кількох комерційних структур незаконно реалізовував продукцію за готівку без відображення у відповідній звітності. Для легалізації оборудки та введення в оману фіскальних та контролюючих органів використовували кілька протиправних схем. У такий спосіб зловмисники ухилялися від сплати податків та штучно формували податковий кредит під час експорту продукції.

Читайте також: Захоплення влади й зміна кордону: СБУ викрила пропагандистів у трьох областях

За попередніми оцінками, зловмисники реалізували 124 тис. тонн соняшникової олії сумнівного походження на понад 2,3 млрд грн.

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці провели обшуки на об’єктах зберігання та виробництва товару, в офісах та за місцями проживання фігурантів справи у трьох областях України. Під час слідчих дій вилучено первинні фінансово-господарські документи та печатки, що доводять проведення оборудки. Також виявлено 12 тис. тонн продукції на загальну суму понад 300 млн гр.

Триває досудове слідство за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (Ухилення від сплати податків).

Заходи із блокування протиправної схеми проводило Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ спільно з Офісом великих платників податків ДФС України під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора. В операції були задіяні співробітники Управлінь СБУ в Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України викрила керівника одного з митних постів Київської митниці на систематичному вимаганні хабарів з експортерів.