Президент з дружиною у Нью-Йорку вшанували пам'ять загиблих у теракті 9/11

Фото, відео

Володимир та Олена Зеленські поклали квіти до меморіалу жертв терористичного нападу 11 вересня на місці зруйнованих башт-близнюків у Нью-Йорку.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Президент із дружиною обійшли меморіал Південного басейну на місці однієї з башт, підійшли до меморіального напису «Joseph Scala» та поклали вінок до єдиного дерева, яке пережило руйнування тих днів.

На церемонії була присутня рідна сестра Івана Скали — поліціянта українського походження, який загинув, рятуючи людей, що залишалися у будівлі Всесвітнього торговельного центру, — Ірена Скала-Лесів.

За її словами, у ніч перед трагедією Іван працював на нічній зміні. О 7 ранку його робочий час завершився, але вже о восьмій стався теракт, і він, не вагаючись, відправився на порятунок людей.

Скала заходив до вежі у вогні двічі, перевіряв наявність людей на поверхах. Після другого проходу він мав повертатися, але зайшов до будівлі втретє, аби перевірити, чи не залишилося там людей. В цю мить вежа впала.

До трагедії Скала 12 років працював у поліції та був також парамедиком.

У Нью-Йорку президент з дружиною вшанували пам'ять загиблих у теракті 9/11 / Фото: Георгій Тихий, Укрінформ

Як відомо, у теракті 11 вересня 2001 року внаслідок серії терористичних атак у Нью-Йорку, Пенсильванії, Вашингтоні загинули 2983 людини. Більшість з них - у баштах-близнюках Всесвітнього торговельного центру у нижній частині Мангеттана.

Дванадцятеро з загиблих у Нью-Йорку були українського походження. Зокрема, 31-річний поліціянт Іван Скала, який загинув в одній з башт, рятуючи людей, Олег Венгерчук, який працював там, Олена Белеловська, Олександр Брагінський, Марина Геруберг, Геннадій Боярський, Юрій Мушинський, Володимир Савінкін, Борис Халіф, Людмила Ксідо, Ігор Зукерман, Тетяна Бакалінська.