Ми будемо кожен рік звітувати про витрачені на кіно гроші — Бородянский

Фото

Для держави підтримка виробництва історичних фільмів та серіалів має стати пріоритетом, оскільки вони дають українцям можливість переосмислити самих себе.

На цьому наголосив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський під час прессніданку з нагоди нагородження кінорежисера Сергія Лозниці Державною премією імені Олександра Довженка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Взагалі історичні фільми є одним із пріоритетів держави, бо у нас не вистачає розуміння самих себе. Історичне кіно у кінотеатрах часто не побачимо. Складно отримати кошти, щоб його знімати, але воно необхідне. Необхідні історичні серіали та фільми, які дозволяють нам осмислити сучасність. Це один з тих важливих напрямків, які ми повинні свідомо розвивати в Україні”, - сказав Бородянський.

Прессніданок з нагоди нагородження кінорежисера Лозниці / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Окрім того, додав він, Україна має виробляти такі фільми, які сприятимуть її просуванню у світі, зростанню інтересу до неї з боку іноземних туристів. “Наприклад, “Залягти на дно в Брюгге” - фільм, який змінив економіку цього містечка. Я не говорю, що картина “Вікі Крістіна Барселона” змінила економіку Барселони, але точно додала їй. Дуже важливо розуміти, як кіно може впливати на економіку України і так, це буде змінюватися”, - додав міністр.

Український режисер, продюсер, сценарист, народний артист України Олександр Янчук підтримав позицію урядовця щодо необхідності підтримки історичного кіно.

Читайте також: Держкіно починає другий етап 12-го конкурсного відбору кінопроєктів

Зокрема, він підкреслив, що таке кіно “розкриває правдиву історію країни, про яку йдеться у фільмі, та несе у собі виховний та ідеологічний потенціал, а це дуже важливо”. Режисер вважає, що Україна має робити більше якісного кіно і важливо, щоб у ньому відчувалася самоідентифікація держави. “Важливо, щоб кіно зберігало свою географію, бо деякі фільми дивився, і не розумію, де це відбувається, бо їх так було знято так, щоб і там можна було продати, щоб глядачі подумали, що це у нас відбулося, і там. Звісно не має бути якась шароварщина в жодному разі, але наша країна така багата подіями історичними та сучасними, є драматургія, і це треба розвивати”, - сказав Янчук.

Міністр культури запевнив у тому, що влада буде прозоро витрачати ті кошти, які мають піти на розвиток вітчизняного кіно. “Ми будемо кожен рік звітувати про те, як будуть витрачені ці кошти, які результати отримали. Це буде загальновідома інформація, яка буде у наочний спосіб продемонстрована суспільну і журналістам”, - запевнив Бородянський.