Суд поновив на посадах двох люстрованих прокурорів

Окружний адмінсуд Києва повернув посади заступнику прокурора Харківської області Дмитру Кавуну та старшому прокурору Головного управління нагляду Олегу Кіперу, яких люстрували у 2014 році.

Відповідні рішення з'явилися в Єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляє Громадське.

Суд визнав, що люстрація посадовців була безпідставною, а їх причетність до узурпації влади президентом-утікачем Віктором Януковичем не довели.

Суд зобов'язав Генпрокуратуру виключити Кавуна та Купера з реєстру люстрованих осіб Міністерства юстиції. Також ГПУ зобов'язали виплатити за вимушені прогули Дмитру Кавуну 951 тисячу гривень, а Олегу Кіперу — 805 тисяч гривень.

Читайте також: Суд поновив на посаді люстрованого у 2014 році заступника Генпрокурора

Як повідомлялося, Кіпера й Кавуна звільнили 23 та 24 жовтня 2014 року. Розгляд справи про поновлення Кавуна зупинили 22 лютого 2015 року і почали розглядати її знову 5 вересня 2019 року.

У 2014 році Кавуна та Кіпера внесли до списку осіб, яким заборонено обіймати посади в органах державної влади у зв'язку з законом про люстрацію. Заборона мала діяти до 2024 року.

6 вересня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков призначив своїм радником на громадських засадах колишнього заступника прокурора у Харківській області Дмитра Кавуна.

Розгляд справи Кіпера зупинили у грудні 2014 року, а відновили цьогоріч 29 серпня.