Ніхто не знав, крім адвоката: Сенцов на травень планував нове голодування

Режисер Олег Сенцов, перебуваючи в ув'язненні в Росії, планував розпочати друге голодування в травні, якби не було прогресу в переговорах про обмін утримуваними особами між Україною і РФ.

Про це він розповів на пресконференції у вівторок в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ніхто не знав, крім адвоката. Я в травні планував уже розпочати друге голодування. Я до нього готувався... Тому що я не знав, чи буде щось після виборів (виборів Президента в Україні - ред.). І після виборів почався це рух. Я зрозумів, що все це притримаю до того випадку, якщо раптом почнуться загострення у відносинах, зірвуться мости, і тому ні в якому разі не хотів заважати переговорам, які потихеньку починалися. І ось вони завершилися, ми тут, не довелося вдаватися ще раз», - сказав Олег Сенцов.

Оголошуючи голодування в ув'язненні Олег Сенцов хотів привернути увагу до ситуації з українськими політв'язнями, а зовсім не ставити ультиматуми президенту РФ Володимиру Путіну.

"Ми всі розуміли, що Путін на ультиматуми не погодиться. Це (голодування - ред.) не було ультиматумом, ...я просто привертав до цієї ситуації увагу, не тільки до себе особисто, а й до всіх політв'язнів. Це не спрацювало тоді, але це допомогло зараз, коли хвиля стала підніматися", - сказав Сенцов.

Він додав, що вдячний Олександру Кольченку за підтримку, коли Олександр теж оголосив голодування в знак солідарності з українським режисером.

"Я вдячний Сашкові, що він мене підтримав. Я розумію, що йому було дуже важко, у нього гірше зі здоров'ям, з вагою. Йому було набагато важче, ніж мені. Я, з одного боку, дуже переживав за нього, з іншого, вдячний, що він це зробив", - сказав Сенцов.

Читайте також: Сенцов заявив, що йому з Кольченком намагалися всучити паспорти РФ

Він також розповів, що в нього був час відновитися після першого голодування, а також що намагався використовувати будь-яку можливість в ув'язненні, щоб займатися спортом.

Як повідомлялося, 7 вересня відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонених моряки й 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Його та активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Читайте також: Кольченко і Сенцов вважають, що Крим повернуть лише після повалення Путіна

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на споживання їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування».