"Блог" американського військового про Яворівський полігон виявився фейком

Допис про військових Яворівського військового полігону, в якому їх звинувачують у пияцтві, лінощах та хабарництві, розмістив самозванець, котрий не має відношення до Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – Україна та Оперативно тактичної групи Карантан.

Про це йдеться в пресрелізі ОБГП-Україна — ОТГ Карантан, розміщеному на сторінці місії в соцмережі Facebook.

“ОБГП-У недостовірно представлена у фальшивому блозі. Нещодавно особа, яка видає себе за командувача ОБГП-У, зробила спробу дискредитувати місію та Збройні сили України. Ця особа — самозванець і не представляє інтереси ОТГ Карантан або ОБГП-У”, - йдеться в документі.

В ньому також наголошується, що керівники ОТГ Карантан, які зараз знаходяться у військовому відрядженні в Україні, цінують та поважають створене партнерство з Навчальним центром підготовки підрозділів у Яворові та Збройними силами України.

“Збройні сили України — це елітні війська, які проявили себе як мотивовані, наповнені патріотизмом, бажанням здобувати новий досвід та підвищувати свої оборонні можливості”, - йдеться в повідомленні.

Англомовний блог, що ведеться нібито від імені американського підполковника, командира "Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – Україна" Роберта Трейсі, 23 серпня розмістив публікацію із заголовком "Українські солдати – найслабше місце Яворівського навчального центру". У ньому автор звинувачує українських солдатів у незнанні англійської мови, ледарстві, жадібності, поголовному пияцтві, низькому рівні освіченості та інтелекту, корумпованості.

Читайте також: Понад 150 американських десантників тренуватимуть українських бійців

При цьому він пише, що українські солдати не розуміють один одного, бо у них різні мови, зокрема, українська, російська, румунська та угорська.

Блог фальшивого командира був зареєстрований в січні цього року. В ньому розміщено 10 дописів. Це переважно військові пресрелізи, які є у вільному доступі та ЗМІ.

Пост передрукували деякі українські сайти. Сьогодні вони заявили, що дописи на сайтах розмістили хакери.