Йованович поділилася спогадами про роботу в Україні

Відео

Завершуючи свою дипломатичну каденцію в Києві, посол США Марі Йованович поділилася думками щодо прогресу, який Україна зробила за останні кілька років, та про її досвід роботи в Україні.

Відповідне відео розмістило американське диппредставництво у Twitter.

"Протягом трьох-п'яти років після Революції Гідності Україна досягла величезного прогресу. Я згадую все, чого було досягнуто, наприклад, стабілізація економіки, співпраця в рамках програми МВФ, - це було нелегко, але це означає, що фундаментальні принципи зміцніли в Україні, або незабаром зміцнішають. Впроваджується пенсійна реформа, реформа освіти, охорони здоров'я, жодна з них ще не завершена, і пройде ще багато років, перш ніж всі ці реформи повністю запрацюють", - сказала Йованович.

На її думку, Україна перебуває на своєму шляху до європейського майбутнього і, це є надзвичайно важливим.

Читайте також: Посольство США підбило підсумки роботи Йованович в Україні

Вона наголосила на існуванні прогресу у боротьбі з корупцією.

"Корупцію не подолано, але прогрес був досягнутий, як от запровадження Антикорупційного суду цього року. Це надзвичайно важливо для України і її майбутнього. Отже, коли я згадую про останні три-п'ять років, я хочу привітати український народ. І я хочу закликати українців продовжувати свій рух вперед, у цьому ж напрямку", - наголосила Йованович.

Американський посол зазначила, що останні вибори чітко показали, що український народ хоче не просто якихось незначних змін, а перетворення всієї країни.

"Українці чітко висловилися, що вони хочуть успішної боротьби з корупцією та перемоги над нею, значних змін в управлінні країною, в стилі повсякденного життя українських лідерів, в тому, як ведеться бізнес. І я маю сказати вам, що впровадження таких важливих змін буде на користь не лише Україні, це буде також на користь двостороннім відносинам України з іншими країнами. І, звичайно ж, на користь бізнесу й інвестиціям", - заявила вона.

Посол Йованович також згадує свої подорожі до Харкова, де був відкритий Центр надання адмінпослуг (ЦНАП), до Одеси - з нагоди багатьох візитів кораблів (ВМС США). "Візити кораблів - це ознака нашої підтримки України, це є сигналом нашої тривалої та рішучої підтримки, яка триватиме", - відзначила вона.

Згадала Йованович також поїздку до Львова на святкування Дня Української армії декілька років тому. "Для мене було за честь поспілкуватися з військовослужбовцями, але також було дуже важливо передати військове обладнання, що рятує життя українським військовим", - сказала Йованович.

Також вона поділилася спогадами про зустрічі з "яскравими, відданими людьми, які несуть зміни Україні, не лише тут у Києві, але й за його межами, люди, які намагаються просувати реформи з багатьох важливих питань, включаючи боротьбу з корупцією".

"Я - дуже великий оптиміст щодо України! І причини цього оптимізму - українці, які є освіченими, витривалими, відданими, хоробрими. Український народ творить долю України і доб'ється того, що належить Україні по праву - їх місце серед європейських держав - процвітаючих, безпечних і демократичних!", - підсумувала вона.

Як повідомляв Укрінформ, у 6 травня стало відомо, що посол США в Києві Марія Йованович завершує свою роботу в Києві і повертається 20 травня на батьківщину. У Держдепі США зазначили, що посол завершує свій трирічний дипломатичний термін у Києві у 2019 році, як і планувалося.