У Биківні, ймовірно, поховані до 100 тисяч жертв репресій - Порошенко

Відео

У Биківнянському лісі в часи великого терору закатовано, за даними науковців, 30-35 тисяч осіб, за іншими оцінками - до 100 тисяч.

Про це сказав Президент України Петро Порошенко, виступаючи на церемонії вшанування жертв політичних репресій на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За даними науковців, може йтися про 30-35 тисяч загиблих, які поховані у Биківнянському лісі. За деякими оцінками - до 100 тисяч. «Спеціальні потреби» - так закамуфлювали більшовики мету виділення цієї земельної ділянки. Це рішення збереглося в архівах. Спеціальна потреба вбивати", - сказав Порошенко.

Він зауважив, що, перебуваючи у Биківні, у скорботному і святому місці, мимоволі прислухаєшся до тиші. Тут покояться тисячі й тисячі закатованих, вбитих невинних жертв, яких розстрілювали і потай ховали, намагаючись зробити так, щоб навіть місцеві жителі нічого не знали про ці страшні злочини, зазначив Президент.

Читайте також: Україна пам'ятає і вшановує жертв політичних репресій - Президент

Він нагадав, що комуністична влада на десятиліття прикрила ті події щільною ковдрою неправди і таємничості, і лише завдяки активності громадськості, активності дисидентів свого часу стала збиратися і оприлюднюватися перша інформація. І вже в незалежній Україні, за словами Порошенка, стали зрозумілими масштаби цього жахіття, яке творилося у Биківнянському лісі, що заслуговує на те, аби бути названим "українським некрополем".

"Українська інтелігенція, державні і релігійні діячі, жертви так званих чисток, колишні військовополонені, представники польського, німецького, болгарського, литовського і багатьох інших народів - перелік категорій людей, які знайшли тут свій останній спочинок, є дуже довгий", - наголосив Президент.

Він нагадав, що у Биківнянському лісі покояться такі відомі особистості свого часу, як художник Михайло Бойчук, письменники Майк Йогансен і Михайль Семенко, митрополит Василь Липківський та багато, багато інших відомих, і, на жаль, досі не встановлених людей.