Кириленко: "Безсмертний полк" - не акція пам'яті, а пропаганда Кремля

Акція "Безсмертний полк", що проходить сьогодні у Києві, організована антиукраїнськими силами та є пропагандистським актом Кремля.

Про це у Twitter написав віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко.

"Акція "Безсмертний полк" створена Кремлем не як акція пам'яті, а як акція пропаганди. У тому числі, антиукраїнської. Тому щороку проросійські сили безцеремонно намагаються використати пам'ять людей у політичних цілях. Хоч Путін вже давно заявив, що вони і без України би перемогли", - зазначив Кириленко.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 9 травня відбувається хода "Безсмертного полку" - альтернативна акція до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. За оцінками Укрінформу, участь у ході беруть близько 2-3 тис. осіб.

Організатора ходи "Безсмертний полк" Олену Бережну правоохоронці затримали за порушення громадського порядку, вона не встигла взяти участь у ході і перебуває у Печерському відділку поліції.

Торік участь в аналогічній акції взяли дві тисячі осіб.

Акція "Безсмертний полк" зародилася в Росії, її активно підтримують президент РФ Путін і Кремль.

Читайте також: У Києві полиця розділила кордоном акції "Демсокири" та "Безсмертного полку"

Останні кілька років такі заходи в різних українських містах супроводжувались словесними та фізичними сутичками.

В Україні на сьогодні заплановано близько тисячі акцій, присвячених відзначенню 74-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Найбільш масові заходи очікуються в Києві, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі та Одесі. До охорони публічної безпеки і порядку залучено понад 16,5 тисячі правоохоронців.

Охорону публічного порядку та безпеку під час проведення масових заходів на території столичної області забезпечуватимуть майже 800 працівників поліції.