Денісова каже, що в Україні бракує лікарів "первинки"

В Україні спостерігається гострий дефіцит лікарів первинної медичної допомоги, тому дуже багато українців й не мають змоги укласти декларацію із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

Про це під час засідання Кабінету міністрів у середу заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Моніторинг Уповноваженого засвідчив, що сьогодні значна кількість людей позбавлена можливості укладення декларацій з сімейним лікарем, терапевтом та педіатром за місцем проживання. Причина — відсутність потрібної кількості лікарів первинної ланки надання медичної допомоги”, - зазначила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, під час засідання уряду 3 квітня 2019 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству охорони здоров'я у триденний термін доопрацювати проект постанови, що передбачає скасування з 1 квітня 2019 року фінансування первинної медичної допомоги за пацієнтів, які не підписали декларації з лікарем первинної ланки.

Читайте також: Медреформа: Супрун сказала, чого слід повчитися у Польщі

Раніше повідомлялося, що в Україні з 1 квітня 2019 року планується скасувати фінансування за “червоними” списками (за пацієнтів, які мешкають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря).