Гельсінська спілка закликає Україну реформувати систему довічного ув’язнення

Українська Гельсінська спілка з прав людини підтримує ідею реформування системи перегляду довічного ув’язнення в Україні.

Про це заявив директор Центру Стратегічних судових справ УГСПЛ Михайло Тарахкало під час прес-конференції на тему "Європейський суд зобов'язав Україну реформувати систему перегляду довічного ув'язнення", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Умови, в яких перебувають довічно ув’язнені особи, зовсім не передбачають їхню реабілітацію. Ці особи знаходяться майже 24 години на добу у своїх камерах, не відбувається жодних заходів, які були б направлені на їх розвиток. Підсумовуючи, ми можемо з упевненістю сказати, що нам необхідне нове законодавство, нова процедура системи перегляду довічного ув’язнення", - сказав Тарахкало.

Юрист Центу Стратегічних судових справ УГСПЛ Віталія Лебідь зауважила, що зараз в Україні у довічно ув’язнених майже немає можливості вийти на волю, вони просто не знають, на якій підставі можуть отримати право на звільнення. Вона додала, що ув’язнені можуть звертатися з клопотанням про помилування до Президента, але ця система досить непрозора, бо відповідна Комісія при Президентові України не пояснює причин своїх відмов, її рішення непублічні і не підлягають оскарженню.

"Держава повинна вжити невідкладних заходів для того, щоб встановити систему перегляду умов перебування тих осіб, які були засуджені до довічного позбавлення волі. Це гарантує їм право на надію, і це означає, що їх вирок повинен мати право бути зменшеним за певних обставин", - сказала Лебідь.

Вона зазначила, що ізоляція не може бути головною метою покарання злочинців, важливо саме виправлення людей. За її словами, людина не матиме бажання змінюватися, якщо у неї не буде змоги повернутися до звичайного життя.

"Особа повинна утримуватися лише тоді, коли на це є підстави, цими підставами є покарання, стримування, суспільний захист і реабілітація. Якщо через певний час всі ці підстави втрачаються, то, відповідно, і вимога перебування людини надзвичайно тривалий термін у в’язниці теж зникає", - розповіла Лебідь.

Читайте також: У Мін'юсті спростували російський фейк про ЄСПЛ

Як повідомлялося, 12 березня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс прецедентне рішення у справі довічно засудженого українця Володимира Пєтухова "Пєтухов проти України". ЄСПЛ засудив практику довічних вироків, оскільки “в Україні немає реалістичної перспективи звільнення від цього покарання”.

У зв’язку з цим ЄСПЛ закликав Україну дозволити достроково звільняти довічно ув'язнених.

Українець Петухов відбуває покарання з 2004 року за вбивство і бандитизм. Засуджений звернувся до ЄСПЛ із заявою, в якій вказав, що відсутність в українському законодавстві права на умовно-дострокове звільнення є порушенням Конвенції про права людини.

Суд постановив, що Україна повинна виплатити Петухову 750 євро в якості компенсації матеріальної шкоди та 10 тис. євро компенсації моральної шкоди за неадекватне медичне обслуговування, а також ще 10 тис. євро, як компенсацію судових витрат його адвокату та 20 євро за поштові витрати.