Як музика у Вашингтоні збирала кошти на допомогу українським медикам

Фоторепортаж

Благодійний концерт пам'яті Героїв Небесної сотні відбувся у п'ятницю у Посольстві України в США.  

Активісти української громади, американські громадяни, ветерани, журналісти, дипломати й урядовці прийшли не тільки послухати академічну музику, але й зібрати кошти для відправки медобладнання в Україну, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Благодійні концерти – це наша щорічна традиція", - розповіла в коментарі агентству Марина Байдюк, активіст організації United Help Ukraine, яка займається збором коштів на підтримку захисників України.

"Ми почали проводити такі заходи відразу після того, як трапилися події в лютому 2014 року. Тоді, через місяць, відбувся перший концерт, присвячений Героям Небесної сотні", - зауважила вона. Кожного року для виступів запрошуються різні музикантів. У п'ятницю перед гостями в українському Посольстві виступив відомий у Нью-Йорку піаніст і громадський активіст Павло Гінтов.

"Ми маємо конкретні цілі від проведення таких концертів. Зокрема, допомагаємо пораненим як індивідуально, так і відправкою допомоги шпиталям. Цього року ми працюємо разом із організацією Support Hospitals in Ukraine, яка надсилає медобладнання цілими контейнерами до шпиталів в Україні", - розповіла про мету заходу Байдюк.

Зараз продовжується збір коштів, щоб відправити черговий контейнер з медичним устаткуванням. Логістика й доставка цього обладнання в Україну коштує $23 тис. "На сьогодні ми вже маємо близько $15 тис., і сподіваємося на концерті зібрати решту необхідних коштів", - зазначила активістка.

Збір коштів відбувається шляхом продажу квитків (за ціною $50-$75). Крім того, люди роблять окремі пожертви, а також беруть участь у благодійному аукціоні, який проводить United Help Ukraine.

Піаніст Павло Гінтов, який виступив з програмою в Посольстві, розповів Укрінформу, що головний меседж його перформансу в Вашингтоні – нагадати не тільки про події в Україні, а й про українських композиторів. "Мені хотілося донести, що українська культура має дуже цікавий академічний пласт – крім народного співу, гопака й вишиванок – який треба знати, і яким варто пишатися", - зазначив музикант.

Водночас, як активіст, що протистоїть натиску російської агресії й пропаганди в США, Павло Гінтов зауважив, що американці не дуже обізнані в реальній ситуації в Україні. "По-перше, є дуже великий вплив російської пропаганди, яка позначається, в тому числі на самому сприйнятті ситуації й американськими медіа. Ми бачимо, як імениті видання – The New York Times, The Washington Post, центральні телеканали часто використовують невірні поняття, як наприклад, "громадянська війна" або "внутрішній конфлікт" про події в Україні", - пояснив він.

На перший погляд, це невеликі похибки, але "вони вибудовують хибне розуміння реальності, й через це люди до кінця не усвідомлюють, що зараз в Європі відбувається війна, прецедентів якої не було після закінчення Другої світової".

Тому, за його словами, такі речі потрібно доводити різними способами, і це дуже важко.

Валерій Чалий

Посол України в США Валерій Чалий у коментарі агентству підкреслив, що нинішній благодійний концерт у Вашингтоні – це лише одна подія із цілого переліку, що проходять як у США, так і по всьому світу. "Серед цих заходів відбулася, в тому числі участь Президента України в молебні за Героями Небесної сотні в місті Саут-Баунд-Брук (штат Нью-Джерсі, США)", - нагадав дипломат.

Він підкреслив, що згадувати про ці події зараз, коли на сході України відбувається активна війна з Росією, дуже важливо. "Існує тісний зв'язок між сьогоднішньою агресією Росії та подіями Революції Гідності, між першими героями Майдану і героями, які зараз захищають Україну", - зауважив посол.

У цьому контексті він зазначив, що багато людей, які стояли на барикадах на Майдані, зараз перейшли на фронтову лінію на Сході України. Крім того, за його словами "це різні події однієї історії – боротьби України за свій європейський, євроатлантичний вибір".

Посол України в США також наголосив на важливості постійно нагадувати світу про агресію РФ проти України, особливо зараз, коли відбуваються не менш важливі події навколо Північної Кореї, Близького Сходу. "Тому тримати фокус уваги на Європі, особливо на Україні, яка перебуває на передній лінії оборони й захищає європейські цінності, європейську безпеку – це дуже вагоме й непросте завдання", - підкреслив український дипломат.

Він зауважив, що саме такі заходи підтверджують, що Сполучені Штати – не тільки уряд чи Конгрес, але й американський народ – підтримують Україну. Адже на благодійному концерті було багато громадян США, у тому числі американські ветерани.

"Тобто, це також єднає людей, єднає навколо спільної цілі", - зауважив посол України в США.

Ярослав Довгопол, ВАШИНГТОН

Фото автора