У Любліні встановлять пам’ятник священику УГКЦ Омелянові Ковчу

Фото

У польському Любліні заклали пам’ятну капсулу під будівництво пам’ятника священику УГКЦ, праведнику України, блаженному священномученику отцю Омелянові Ковчу.

Участь у церемонії закладення капсули взяв Президент Петро Порошенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Постать отця Омеляна Ковча єднає український, польський, єврейський та інші народи. Він є прикладом глибокої духовності і самопожертви. Він показав нам взірець щирої любові до ближнього, тієї любові, якій вчить нас Господь”, - підкреслив Порошенко.

Президент також нагадав, що рік тому Рада міста Люблін одноголосно ухвалила рішення про надання дозволу на встановлення пам’ятника українському греко-католицькому священику, капелану Української галицької армії, праведнику України, блаженному священномученику Омеляну Ковчу.

Президент України Петро Порошенко 22 лютого перебуває з одноденним робочим візитом у Польщі, де провів зустріч і спільну прес-конференцію з лідерами Литви й Польщі Далею Грібаускайте та Анджеєм Дудою.

Читайте також: Порошенко скоординував з Червоним Хрестом дії для звільнення українських політв'язнів

Як відомо, Омелян Ковч (1884-1944) — український греко-католицький священик-місіонер, капелан Української галицької армії, громадський діяч, патріот, праведник України, блаженний священномученик.

Під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, незважаючи на заборону цього окупаційною владою. Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до львівської в’язниці, а в серпні 1943 року — до концтабору “Майданек”, де таємно продовжував свою священицьку діяльність.