Марина Порошенко назвала основний показник якості інклюзивної реформи

Фото

Уже цього року в Україні відбудеться перехід на міжнародний формат оцінки функціонування та обмеження життєдіяльності дітей з особливими освітніми потребами.

Про це дружина Президента України Марина Порошенко сказала під час робочої поїздки до Запорізької області, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Сьогодні область отримала перший комплект методик для проведення комплексної оцінки розвитку дітей з особливими освітніми потребами.

“Це надасть можливість складати чітку індивідуальну програму навчання кожної дитини з особливими освітніми потребами і зробить використання державної субвенції ще прозорішим”, - поінформувала Марина Порошенко.

У грудні 2018 року в рамках національної реформи Інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ) держава закупила 500 комплектів методик для комплексної оцінки різних сфер розвитку дітей від 2 до 18 років, серед яких - методики WISC-IV, LEITER-3, CONNERS-3, PEP-3, CASD. Вони допомагають визначити сильні та слабкі сторони у розвитку дитини, спрямувати освітній процес таким чином, щоб кожна дитина змогла максимально реалізувати свої здібності.

Запорізька область як пілотний регіон у національному проекті "Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації" отримала перший комплект методик для проведення комплексної оцінки розвитку дітей з особливими освітніми потребами в ІРЦ.

І вже наприкінці лютого 2019 року з ініціативи Фонду Порошенка у співпраці з Міжнародним фондом "Відродження" відбудеться тренінг з використання цих методик для фахівців ІРЦ з усієї України.

Читайте також: В Україні кожна четверта школа вже інклюзивна — Марина Порошенко

“Кілька років тому ми обрали Запорізьку область, бо саме тут нараховувалося найбільше  дітей, які потребують особливого підходу в навчанні. В області вже запрацювали 178 шкіл, у яких навчаються 703 дитини з особливими потребами. Більше того, пішов зворотній рух: батьки забирають дітей з інтернатів і приводять їх в інклюзивні школи. Це і є основний показник якості інклюзивної реформи”, - сказала Марина Порошенко.

Вона поспілкувалася з директорами та фахівцями ІРЦ, які проходили навчання для роботи з автоматизованою системою підтримки діяльності інклюзивно-ресурсних центрів.

Робоча поїздка Марини Порошенко на Запоріжжя / Фото: Михайло Марків

“Однією з переваг цієї електронної програми є можливість вести реєстр дітей, які перебувають на обліку ІРЦ, реєстр фахівців та інклюзивних навчальних закладів України. Завдяки цій програмі підвищиться якість оцінки і супроводу дітей з особливими освітніми потребами та буде реалізовано в дії основний принцип реформи інклюзивної освіти - "гроші за дитиною", - зазначила перша леді.

Під час візиту до регіону дружина Президента зустрілася з фахівцями та вихованцями ІРЦ в Балабинському навчально-виховному комплексі "Гімназія "Престиж", а також відвідала Кушугумський НВК "Гімназія "Інтелект", де зустрілася з батьками дітей з особливими освітніми потребами, які проходили інтерактивне навчання "Робота у сервісі Learninggapps".