Активісти під Радою вимагають перейменувати Дніпропетровську область

Фото

Активісти кількох громадських організацій проводять акцію під будівлею Верховної Ради "Січеславська, а не ДНІПРОпетроВСЬКА" на підтримку законопроекту 9310-1 щодо перейменування Дніпропетровської області.

В акції беруть участь близько 200 осіб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз приїхали наші хлопці з поки що Дніпропетровської області, які виступають, щоб ми, по-перше, закінчили декомунізацію, прибрали назву ката українського народу Петровського з назви нашої області, а по-друге, щоб ми провели автоматичну українізацію, тобто повернули нашій області історичну назву - Січеславську", - сказав один з організаторів акції Кирило Дороленко в коментарі Укрінформу.

Активісти під Радою закликають перейменувати Дніпропетровську область/ Фото Геннадія Мінченка

При цьому активісти підкреслюють, що підтримують саме варіант перейменування області на Січеславську, а не Дніпровську.

Активісти зустрічають народних депутатів біля входів на територію Верховної Ради і закликають їх підтримати законопроект 9310-1 "Про внесення змін до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області), скандуючи: "Січеславська - так!".

За словами Дороленка, активісти планують мітингувати до четверга, коли в парламенті мають розглядатися відповідні зміни до Конституції. Він також повідомив, що на підтримку перейменування області підписалися 60 громадських організацій.

Читайте також: Перейменування Дніпропетровщини: Рада може розглянути законопроект у четвер

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада планує направити до Конституційного Суду законопроект “Про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області)”. Наразі в Раді зареєстровано два законопроекти: №9310, в якому Президент пропонує перейменувати Дніпропетровську область на Дніпровську, і альтернативний проект №9310-1, в якому група народних депутатів на чолі з позафракційним депутатом Андрієм Денисенком пропонують змінити назву області на Січеславська. Як відомо, наприкінці листопада минулого року не вдалося включити це питання до порядку денного сесії ВР.