У січні на кір захворіли понад 15 тисяч українців

У січні цього року в Україні зафіксовано 15 тисяч випадків захворювання на кір, найбільше людей захворіли на Львівщині.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

"З 28 грудня 2018 року до 1 лютого 2019 року на кір в Україні захворіло 15 095 людей - 6 364 дорослих та 8 731 дитина. Протягом 5-го тижня 2019 року на кір захворіло 3 379 людей - 1 499 дорослих та 1 880 дітей. Найвищі показники захворюваності - у Львівській, Вінницькій та Рівненській областях", - поінформували у МОЗ.

У відомстві вкотре закликали батьків обов’язково вакцинувати дітей за Календарем щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

“Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані, а також дорослі з груп ризику - військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики. Якщо ви контактували із хворим на кір, убезпечити чи значно знизити ризик захворювання може вакцинація”, - зауважили у МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, за даними епідеміологів, темпи зараження кором в Україні набирають колосальних масштабів, щодня фіксується від 300 до 400 хворих на кір.

Станом на 25 січня 2019 року, за даними МОЗ, від ускладнень кору померло вже шестеро українців. У 2018 році кір забрав 16 життів.

Читайте також: Експерт прогнозує, що епідемія кору зачепить значну частину українців

Кір - інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень - пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору - вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.