Активіст Михайлик побоюється підміни речових доказів під час розслідування

Ексклюзив

Одеський активіст Олег Михайлик, на якого восени 2018 року було вчинено замах, побоюється підміни речових доказів, а тому чекає експертизи кулі німецькими судмедекспертами.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу в ФРН.

«Вилучення кулі було проведено в Німеччині, тому що ті дії, які спостерігалися з боку Нацполіціі, викликали великі сумніви, що куля не загубиться або не буде підмінена на догоду слідству», - пояснив Михайлик те, чому операція була проведена в Мюнхені.

Там також розташовується і один із найкращих інститутів судово-медичної експертизи, де вилучена 11 січня куля зараз і зберігається. Експертиза, проведена за межами України, швидше за все не буде визнана в українському суді, але Михайлик сподівається, що початкова експертиза з докладним описом кулі хоч якоюсь мірою гарантуватиме те, що її неможливо буде підмінити після повернення. На швидкому поверненні речового доказу в Україну наполягає ГПУ.

Активіст заявив, що поліція і Генпрокуратура України «фактично саботували» підготовку документів на законну процедуру і лише під тиском резонансу цієї справи поліція в останню мить звернулася по каналах Інтерполу в компетентні органи ФРН для оперативного інформування німецьких правоохоронців про необхідність збереження речових доказів.

Також навмисне, переконаний Михайлик, затягувалася ситуація з передаванням пакету супровідних документів з боку ГПУ і МВС, через що операція була проведена на два дні пізніше запланованого терміну.

«Побачивши дії української поліції, я не вірю, що вони колись знайдуть замовника і не спробують зробити й далі винними цих грузин», - стверджує Михайлик. Він переконаний, що замовлення було вбити його, а не налякати, і зроблено все було досить професійно, куля пройшла за 5-6 мм від серця. Операція виявилася значно складнішою, ніж передбачалося спочатку, пораненому довелося провести в лікарні більше часу.

Наразі Михайлик все ще знаходиться в ФРН, де не тільки перебуває під наглядом лікарів, а й проводить зустрічі з рядом німецьких політиків і громадських діячів.

Що стосується планів після повернення в Україну, активіст, на якого замах вчиняли і раніше, в грудні 2013 року, розбивши кастетом обличчя, зазначив, що «кидати все це» він не має наміру.

Читайте також: Активіста Михайлика виписали з німецької клініки

Як повідомляв Укрінформ, одеського активіста Олега Михайлика 19 січня виписали з лікарні в німецькому Мюнхені, де йому 11 січня провели операцію з вилучення кулі після замаху. Мюнхенський інститут кримінальних експертиз, за ​​словами Михайлика, готовий провести експертизу кулі відразу ж після її вилучення.

Замах на вбивство громадського діяча Олега Михайлика було вчинено у вересні 2018 року в Одесі біля його будинку. Досі триває досудове розслідування кримінальної справи. Одного з трьох підозрюваних поліція звільнила з-під варти.

За версією слідства, 22 вересня близько 21:00 на вул. Осипова в Одесі троє підозрюваних іноземців, діючи за попередньою змовою, вчинили замах на умисне вбивство громадського діяча. Будучи впевненими, що чоловік убитий, підозрювані втекли з місця злочину.

На думку Михайлика, троє громадян Грузії, яких заарештували за підозрою у вчиненні нападу, можуть бути до нього непричетними, а замовник може бути пов'язаний з міською владою.