В Україні щодня фіксують до 400 хворих на кір

Темпи зараження кором в Україні набирають колосальних масштабів, щодня фіксується від 300 до 400 хворих на кір.

Про це заявив на прес-конференції завідувач лабораторії Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського Національної академії медичних наук України Ігор Маричев, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо в 2018 році щодня реєструвалося 50 хворих на кір, то вже за 18 днів 2019 року кількість хворих у день перевищує 300-400 осіб. Темпи зараження кором в Україні колосальні", - підкреслив він.

За словами епідеміолога, така складна ситуація з поширенням кору стала наслідком антивакцинальної кампанії, яка охопила Україну 10 років тому.

"Складна епідеміологічна ситуація з поширенням кору в Україні виникла не сьогодні і не вчора. Вона почала розвиватися після спалаху кору в Україні в 2006 році. Після несприятливого збігу обставин, зокрема, смерті підлітка з Краматорська в 2008 році, вакцинацію в нашій країні було перервано", - констатував епідеміолог.

Він зазначив, що міжнародні організації давно прогнозували зростання показників захворюваності на кір в Україні й рекомендували масову вакцинацію українців, яка б зміцнила імунний статус України.

"Ця вакцинальна кампанія була узгоджена й рекомендована міжнародними організаціями. Було закуплено за кошти цих організацій близько 11 млн доз вакцин проти кору. Тоді планувалося прищепити від кору дітей і дорослих до 29 років. На жаль, ці плани не були здійснені. Наслідком цього стало те, що протягом останніх 10 років відбувалося накопичення тієї "горючої маси", яка проявляється в останні роки", - сказав Маричев.

Він також зазначив, що, зокрема, в Грузії, де на 3,7 млн населення зареєстровано близько 250 випадків захворювання на кір, уряд уже визначає ситуацію як "епідемічну".

Читайте також: Україна "експортує" кір в інші країни — епідеміолог

"Є чітке визначення ВООЗ, що таке "спалах захворювання" і що таке "епідемія захворювання". Зараз ускладнилася епідемситуація в Грузії, де на 3,7 млн населення зареєстровано близько 250 випадків захворювання на кір і вже уряд розробляє заходи і визначає ситуацію як "епідемічна", - сказав Маричев.

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що МОЗ найближчим часом планує розглянути питання про оголошення епідемії кору.

В Україні з 28 грудня 2018 року по 18 січня 2019 року на кір захворіли вже 8 498 осіб - 3 537 дорослих та 4 961 дитина. За даними Міністерства охорони здоров'я, всього в цьому році від ускладнень кору померло вже п'ятеро осіб. У 2018 році кір забрав 16 життів.