В Одесі привітали звільнення моряка Новічкова та подякували за це Президенту

Голова Одеської облради Анатолій Урбанський висловив подяку Президенту України Петру Порошенку за звільнення моряка-одесита, старшого помічника капітана Андрія Новiчкова з іранської в'язниці.

Подяка Урбанського розміщена на офіційному веб-порталі Одеської облради.

"Шановний Петре Олексійовичу! Висловлюю щиру подяку за підтримку рішення вісімнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання «Про звернення депутатів Одеської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з приводу вжиття невідкладних заходів щодо захисту громадянина України Новiчкова Андрія Олександровича від смертної кари", - сказав Урбанський.

Він додав, що понад рік громадянин України, одесит, старший помічник капітана, Андрій Новiчков перебував у іранській в’язниці за звинуваченням у вбивстві, якого він не скоював. "Якщо суд шаріату визнав би його винним, то нашому земляку загрожувала би смертна кара через повішення", - зазначив Урбанський.

"Завдяки рішенню складного дипломатичного завдання на найвищому рівні та Вашій безпосередній підтримці, врятовано від смертної кари громадянина України Андрія Олександровича Новiчкова", - наголосив голова Одеської облради.

Читайте також: Затриманого в Ірані українського моряка Андрія Новічкова звільнили

На своїй сторінці у Facebook Урбанський акцентував: "Україна своїх не кидає. Завдяки зусиллям Петра Олексійовича Порошенка і українських спецслужб звільнений український моряк Андрій Новічков. Я поздоровляю всіх небайдужих громадян, депутатів усіх рівнів, в тому числі наших колег-депутатів Одеської облради, хто взяв участь у спасінні одеського моряка".

Окремо Урбанський привітав бабусю моряка - Олену Миколаївну, яка не впадала у відчай.

Також і Профспілка працівників морського транспорту України подякувала Президенту України за допомогу у звільненні одеського моряка Новічкова.

"Саме завдяки Вашій підтримці, Вашому особистому втручанню до цієї справи вдалося домогтися справедливості. Увесь час працівники профспілки були на зв’язку з Андрієм, усіляко підтримували його бабусю – єдину рідну людину моряка, допомагали, писали листи, звернення, добивалися якнайшвидшого його звільнення і повернення в Україну", - зазначив голова профспілки Михайло Кірєєв.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні Президент Петро Порошенко повідомив про звільнення українського моряка Новічкова. Зараз Андрій перебуває на території Посольства України в Ірані.

Одеський моряк Андрій Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На 18-й день плавання у Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним з матросів. За словами українця, той грубіянив, намагався вдарити його, після чого вистрибнув за борт. Судно зупинили, розпочали пошуки, однак матроса не знайшли.

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 р. Новічкова вивели на берег та доправили до поліції, де від нього вимагали зізнання в убивстві. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

За час розслідування справу моряка перекваліфікували з убивства через необережність у навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішання.

17 травня 2018 року Одеська облрада на позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента та Верховної Ради з проханням вжити заходів для порятунку українського моряка Андрія Новічкова.