Різдвяна літургія у Софії Київській: представлення Томосу

Онлайн

У Софії Київській розпочалося святкове богослужіння за участю Президента Петра Порошенка.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, перед богослужінням Порошенко та митрополит Київський і всієї України Епіфаній урочисто внесли до храму Томос про автокефалію. Після цього Томос було встановлено і закріплено на почесному місці.

Різдвяна літургія у Софії Київській / Фото: Анатолій Сірик. Укрінформ

Божественну літургію служить Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Йому співслужать єпископат і духовенство Об’єднаної церкви.

У Православній церкві України зазначили, що знаковість та історичність цього богослужіння полягатиме в тому, що в цей день український народ відзначатиме не лише спасительну подію народження у світ Богонемовляти, але й відродження та утвердження єдиної помісної української православної церкви. Як видимий знак підтвердження церковної автокефалії й незалежності в соборі Святої Софії під час богослужіння перебуває Томос.

Вхід до собору Святої Софії та на його територію наразі обмежений. Численні віряни, гості столиці мають змогу взяти участь у молитві та спостерігати за богослужінням з великого екрана на Софійській площі.

Як повідомляв Укрінформ, після літургії Томос буде перенесено для загального огляду в трапезний храм Софії Київської (Мала Софія), де кожний охочий зможе його побачити в будь-який день з 8-ої години ранку до 18-ої години вечора.

Планується, що вхід до трапезного храму Софії Київської, де зберігатиметься Томос, буде вільним.

Читайте також: Порошенко запрошує українців на Софійську площу - разом молитись за ПЦУ

Нагадаємо, 15 грудня у соборі Святої Софії у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, представники УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Саме йому передано Томос про автокефалію Православної церкви України 6 січня у Стамбулі.