Путін уже не зможе завадити створенню УПЦ — Кириленко

Росія та її президент Путін уже не можуть вплинути на процес створення Української православної церкви та обрання її предстоятеля.

Таку думку віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко висловив у ефірі телеканалу “Прямий”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Цей день ні Путін, ні їхнє РНБО і ніякі їхні намагання та провокації, які, безумовно будуть, перебити і змінити як цінність для українського народу вже не зможуть. Усе, поїзд пішов. Уже зараз відбувається Собор. Всесвятійший патріарх Варфоломій підтримує українську позицію, ієрархи всіх українських церков присутні у Софії Київській. Все. Це є незворотний рух, який ніякий Путін вже не зупинить. І це змінить Україну на краще”, - сказав Кириленко.

Читайте також: Геращенко закликала священиків не боятися

Віце-прем'єр-міністр не сумнівається в тому, що сьогоднішній день є надзвичайно важливим для України. “Через 1000 років українці, наші нащадки будуть пам’ятати цю дату — 15 грудня 2018 року, бо Україна вперше отримала автокефалію. По суті, створила повноцінну свою церкву та отримала всесвітнє православне визнання”, - сказав Кириленко.

Об’єднавчий собор зі створення помісної Української православної церкви та обрання її очільника проходить у Національному заповіднику “Софія Київська”.

У його роботі беруть участь ієрархи трьох церковних юрисдикцій, УПЦ КП, УПЦ МП та УАПЦ, ієрархи Константинопольського патріархату Даніїл Зелінський, Іларіон Рудник та митрополит Галльський Еммануїл.