Чим вищий рівень влади, тим менше там жінок — Зубко про гендерну проблему

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України проводить правову експертизу всіх нормативних актів, аби вирішити питання гендерної рівності.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час другого Українського жіночого конгресу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чим вище рівень влади, тим менше представництво жінок. В обласній раді – це 14%, у міській владі – 16%, а якщо брати районні сільські та селищні ради, то зростає до 20%. А якщо ми підемо до виконавчої влади, безпосередньо в громадах, то там переважно працюють жінки, які кожного дня виконують роботу, беруть на себе відповідальність», — заявив Зубко.

Він наголосив, що в міністерстві вирішили почати з себе розв’язання гендерного питання.

«Ми почали з себе. Впровадили у міністерстві квоти: це прийом на роботу, це атестація, це оплата заробітної плати, і це можливість звернутися в оперативному режимі, якщо відбувається щось не так у самому міністерстві», — наголосив віце-прем’єр.

За його словами, наразі розпочалась експертиза всіх нормативних актів, які готуються в міністерстві. «Немає сьогодні, на жаль, такої великої кількості юридичних фахівців, які чітко можуть показати, де саме потрібно виправляти ці речі, але зараз ми запроваджуємо гендерну правову експертизу всіх нормативних актів», — заявив Зубко.

На його думку, в Україні для інвесторів мають працювати два індекси, які надають вичерпну інформацію про країну. «Ми зараз бачимо два індекси, які повинні працювати в Україні, в кожному регіоні, які необхідно показувати інвестору — це індекс людського розвитку і це індекс конкурентоспроможності регіону», — заявив віце-прем’єр.

Як запевнив Зубко, міністерство має амбітне завдання на наступний рік — врахувати моніторинги розвитку регіонів та індекси гендерної рівності.

Читайте також: У Києві стартував другий Український жіночий конгрес

Як повідомлялося, в Києві триває другий Український Жіночий конгрес. Мета дводенного заходу – об’єднати суспільство довкола ідеї рівних можливостей та прав жінок і чоловіків, стати постійним майданчиком для поширення гендерної політики в різних сферах. До участі у заході запрошені понад 800 учасників, серед яких перші особи України та світу, відомі політики, успішні жінки та чоловіки, які підтримують ідею гендерної рівності.