Два роки мовних квот: україномовний ефір становить 86%

За два роки дії мовних квот частка україномовних пісень в ефірі радіостанцій зросла на 4 відсоткових пункти і становить нині 51%.

Про це свідчать результати моніторингу ефірів 15 загальнонаціональних та 175 регіональних і місцевих FM-радіостанцій, повідомив на прес-конференції в Укрінформі член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль.

"Реально ми маємо сьогодні по Україні середній показник у 51%", - сказав Коваль.

За його словами, у порівнянні з першим роком дії мовних квот (листопад 2016 – жовтень 2017року) частка україномовних пісень в ефірі радіостанцій зросла на 4 відсоткових пункти. У другий рік впровадження мовних квот на радіо відповідно до вимог закону частка пісень українською мовою мала становити не менше ніж 30%, а обсяг ведення передач українською мовою – не менше ніж 55%.

Коваль зазначив, що на 5 радіостанціях частка україномовних пісень перевищила середнє значення: "Країна ФМ" – 100%; "UA: Радіо Промінь" – 98%; "UA: Українське радіо" – 91%; "UA: Радіо Культура" – 73%; "Радіо НВ" – 56%.

Найбільше зростання україномовних пісень відбулося в ефірі 7 радіостанцій: "Радіо НВ" – 13 відсоткових пунктів; "Наше радіо" – 9 в. п.; "UA: Українське радіо" – 8 в.п.; "Русское радио –Україна" та "Перець ФМ" – 6 в. п.; "Ретро" та "Люкс ФМ" – 5 в. п.

У середньому 86% передач на загальнонаціональних радіостанціях звучали українською мовою. Порівняно з минулим роком цей показник збільшився на 2 відсоткові пункти. Таким чином, перевиконання квоти ведення передач українською мовою для радіостанцій загальнонаціонального покриття становить 31 в. п.

У 7 радіостанцій обсяг ведення передач українською мовою перевищив середній показник: "Країна ФМ" – 100%; "UA: Радіо Промінь" – 100%; "UA: Радіо Культура" – 99%; "UA: Українське радіо" – 98%; "Ретро" – 91%; "Радіо НВ" – 90%; "Kiss FM" – 88%.

У період із листопада 2017 до жовтня 2018 року кілька радіостанцій значно збільшили власні обсяги ведення передач державною мовою порівняно з минулим роком: "Наше радіо" – на 16 в. п.; "НіtFM" – на 10 в. п.; "Перець ФМ" – на 8 в. п.; "Русское радио – Україна" – на 7 в. п.; "Мелодія" – на 6 в. п.

"Скоріш за все, це та сама ситуація, коли українці все більше і більше ідентифікують себе за мовою. Як не дивно, це виявилося легко - перейти на українську мову, вивчити її , почати працювати. І це добре", - наголосив Коваль.

Читайте також: Костинський назвав середній показник українських пісень на місцевих радіо

Як повідомлялося, в Україні 8 листопада 2016 року набув чинності Закон "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)". Згідно з документом, квота на пісні українською мовою у радіоефірі щодоби та в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводилася поступово. Так, протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30% і третього – 35%. Водночас ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%. Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані сплатити до державного бюджету упродовж 30 днів після ухвалення Нацрадою відповідного рішення.