Людський капітал в Україні знецінився на 10% — Співаковський

Вартість людського капіталу в структурі національного багатства України за роки її незалежності зменшилася на 10%.

Про це поінформував у Херсоні у виступі на засіданні Ради регіонального розвитку Херсонської області в.о. голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, перший заступник голови цього комітету Олександр Співаковський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Сполучених Штатах Америки, у розвинутих країнах Європи в структурі національного багатства 85% — це вартість людського капіталу. Давайте подивимось на Україну: починаючи з 90-х років, по оцінках аналітиків, у структурі національного багатства України людський капітал займав 57%, а сьогодні він займає 47%", — розповів Співаковський.

За його словами, даний показник "є не просто відображенням того, що ми маємо яскраво виражену сировинну модель розвитку країни", але свідчить про проблеми і в таких сферах, як охорона здоров'я.

Читайте також: В НБУ пояснили, коли можна остаточно перейти до вільного руху капіталу в Україні

Як зазначив Співаковський, рівень розвитку людського капіталу визначається трьома компонентами. "Ключові його контексти, інструментарії: перше — це освіта, якісна освіта, освіта масова, а не елітарна. Друге — це охорона здоров'я, якісні медичні послуги. І третій компонент — це інфраструктура добробуту, включаючи робочі місця високооплачувані та адміністративні послуги. Тільки за умови цих трьох компонентів ми можемо говорити про те, що ми будемо мати ключовим елементом регіонального розвитку людський капітал", — зазначив Співаковський.

Очільник Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти підкреслив, що Україна ніколи не зможе підтримувати високий рівень свого економічного та соціального розвитку, якщо буде мати такий слабкий розвиток людського капіталу.