Україна впевнено рухається до вручення Томосу — Кириленко

Україна впевнено рухається до вручення Томосу на Об'єднавчому православному соборі у Києві.

Про це написав віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко у Twitter.

"Очікуване рішення Священного Синоду відбулося! Україна, віряни, світове Православ`я (окрім самоізольованої РПЦ та її номінально української філії УПЦ МП) упевнено рухаються до вручення Томосу на Об’єднавчому православному соборі у Києві у Святій Софії. Слава навіки Богові!" - написав він.

Як повідомлялося, Синод Вселенського патріархату на триденному засіданні ухвалив проект конституційного статуту Української церкви. Водночас дата проведення Об'єднавчого собору не називалася.

Читайте також: Синод затвердив робочу дату проведення Об'єднавчого собору - Парубій

Президент України Петро Порошенко 17 квітня заявив про офіційне прохання до Вселенського Патріарха про надання Українській православній церкві автокефалії. Рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні було ухвалене Синодом Вселенського патріархату 11 жовтня цього року. Російська православна церква та очільники Української православної церкви Московського патріархату відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату та чинили опір процесу.

3 листопада Президент Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Як попередньо визначено, Томос буде офіційно надано в Стамбулі, після спільної літургії Вселенського патріарха із новим предстоятелем єдиної помісної Української православної церкви, обраним на Об'єднавчому соборі в Києві.