Поліція вже відкрила 5 кримінальних справ через блокування доріг “євробляхами”

Поліція попередила водіїв автомобілів на єврономерах - учасників акцій протесту, що у разі подальших спроб блокування транспортних комунікацій до правопорушників будуть застосовуватися передбачені законом заходи.

Про це йдеться у повідомленні Нацполіції.

"У разі подальших спроб блокування транспортних комунікацій - до правопорушників будуть застосовуватися передбачені законом заходи", - наголосили правоохоронці.

За даними поліції, на сьогодні вже розслідується 5 кримінальних проваджень за фактом блокування транспортних комунікацій в рамках статті 279 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді штрафу, виправних робіт, арешту і позбавлення волі. Зокерма, такі провадження відкриті за фактом блокування доріг у Рівненській, Черкаській, Чернігівській та Житомирській областях.

"Застерігаємо: у випадку порушень законодавства України до порушників будуть застосовані передбачені законодавством заходи поліцейського примусу", - підкреслюють правоохоронці.

Читайте також: Під Радою поліція затримала трьох “євробляхерів”

Національна поліція наголошує: кожен громадянин має гарантоване Конституцією України право на мирний протест. Водночас обов'язком органів державної влади, зокрема Нацполіції, є не лише забезпечити права учасників таких мирних зібрань, а й не допустити порушення конституційних прав інших громадян, які не є учасниками цих масових заходів, зокрема їхнього права на вільне пересування.

Як повідомлялося, акції протесту власників автомобілів на єврономерах проходять зранку 20 листопада у багатьох населених пунктах України.

Протестувальники вимагають скасувати ухвалені 8 листопада закони, що встановлюють пільговий термін розмитнення автомобілів і посилюють відповідальність за використання автомобілів на єврономерах. Зокрема, вони наполягають на ухваленні постанови про повернення закону №8487 до Кабміну, аби при зниженні вартості розмитнення автомобілів на єврономерах не враховувався вік транспортних засобів. Організатори заявляють, що акція буде безстроковою.

Сьогодні, 21 листопада, у Верховній Раді не набралося достаньо голосів, щоб скасувати рішення про прийняття в другому читанні та в цілому проекту Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів".