Мер Херсона назвав СБУ замовника вбивства, якого підозрювала Гандзюк

Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко у вівторок передав СБУ отриману раніше від активістки Катерини Гандзюк інформацію щодо організаторів і замовників нападу на неї.

Про це мер Херсона заявив під час засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо нападу на Гандзюк та інших громадських активістів у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дійсно, я з 2005 року знайомий із Катериною: у нас були дружні відносини. Я не буду висловлювати свою позицію стосовно того, хто міг це (напад - ред.) зробити. Перед тим, як прийти до вас (на засідання ТСК - ред.), я був у слідчого Служби безпеки України і дав інформацію, яку Катерина мені казала і її припущення стосовно того, хто здійснив цей напад", - повідомив Миколаєнко.

За його словами, у перший день після скоєння злочину Гандзюк на запитання про нападників сказала, що це "русня", а наступного дня вона назвала конкретне прізвище людини, яку вважала замовником злочину. Цю інформацію Миколаєнко, за його словами, і надав слідчому СБУ 20 листопада.

Читайте також: Луценко поінформував дипломатів ЄС про розслідування справи Гандзюк

"Поки Катя була жива, я нікому це прізвище не називав, тому що я розумію, що вона це прізвище назвала в тому числі й при зустрічі, коли провідував її генеральний прокурор. Тому я вважав, що ці покази давати некоректно без її дозволу. Коли Каті не стало, я сьогодні був у Службі безпеки і як свідок назвав те, що вона мені казала, ті підозри, які вона мені озвучувала", - зазначив мер Херсона.

Водночас він уточнив, що термін "русня" стосувався людей, які підпалювали квартири українських активістів у Херсоні, серед яких було й помешкання Гандзюк як людини, якою не задоволені в "ДНР" і Росії.

"Коли проводилися слідчі дії, на запитання, чому вони підпалювали квартири, була абсолютно проста відповідь, що цими людьми (активістами, - ред.) не задоволені в "днрах", у Росії... У переліку підпалів квартир була і Катіна квартира, але вони не змогли потрапити у зв'язку з тим, що там металевий тамбур закривав квартиру. Тому, мабуть, у продовженні цих нападів, підпалу квартир Катя й вирішила, що русня", - припустив Миколаєнко.

Як повідомлялося, активістку, співробітницю Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня невідомі облили сірчаною кислотою. Внаслідок нападу вона дістала хімічні опіки і частково втратила зір. Гандзюк перенесла більше 10 операцій. З 1 серпня вона перебувала в опіковому центрі Києва. Вона померла 4 листопада. Жінці було 33 роки.

4 листопада слідчі змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк “на умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб".

За підозрою в організації нападу на Гандзюк були затримані п'ятеро осіб, а 12 листопада стало відомо про арешт у цій справі Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

6 листопада Верховна Рада ухвалила постанову №9262 "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів".