ФСБ затримала катер з українськими рибалками в Азовському морі

Російські прикордонники затримали в Азовському морі в акваторії Єйська український рибальський катер - нібито за порушення правил рибальства.

Про це повідомляє російський "Інтерфакс" з посиланням на прес-службу прикордонного управління ФСБ Росії по Краснодарському краю у понеділок.

"Іноземне маломірне судно було виявлене у районі Єйської коси. Його затримали і доставили в порт Єйська. У моторному катері типу "Тунець" були виявлені понад 240 кг риби, включаючи 17 особин забороненого до вилову судака, а також десять сіток", - йдеться у повідомленні.

Як стверджують у ФСБ, затримані рибалки не змогли пояснити, в якій частині Азовського моря вони зловили морські біоресурси. Улов та заборонені знаряддя промислу, які перебували на борту, були вилучені.

Наразі, як заявляють в ФСБ, "за порушення правил рибальства (ч. 2 ст. 8.37 КоАП РФ) капітан затриманого судна притягнутий мировим судом Єйська до адміністративної відповідальності". Йому призначено штраф у розмірі 5 тис. рублів. Крім цього, за рішенням суду, плавзасіб і знаряддя промислу конфісковані.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня у російській Раді Федерації заявили, що можуть "за хвилини" перекрити Азовське море для українських кораблів.

Читайте також: США засуджують дії РФ у Криму, Чорному й Азовському морях і зберігають санкції

Зі свого боку, глава МЗС України Павло Клімкін наголосив, що дії Росії в Азовському морі є нічим іншим, як "повзучою окупацією" і новою спробою дестабілізувати ситуацію в Україні, а також створити ще один осередок напруженості. А заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль раніше заявляла, що агресію щодо блокування суден і портів в Азовському морі Росія прикриває міжнародним правом по боротьбі з піратством.

Європарламент 25 жовтня ухвалив жорстку резолюцію через перешкоди Росією вільного мореплавства в Азовському морі, запропонувавши посилити санкції проти РФ у разі ескалації ситуації і засудивши будівництво Керченського мосту.

Тим часом Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення посилити військово-морську присутність в Азовському морі, створивши там корабельно-катерне угруповання Військово-Морських сил.