Вступ до НАТО та ЄС: за що проголосували би українці

Опитування

Вступ України до НАТО підтримують 40% опитаних, проти виступають 36% респондентів.

Такі результати опитування "Моніторинг електоральних настроїв українців" озвучив на прес-конференції директор Соціологічної служби Українського центру економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова Андрій Биченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якби референдум щодо вступу України до НАТО проводився сьогодні, то 40% підтримали б вступ до НАТО, 36% виступили б проти вступу до НАТО", - зазначив Биченко.

Водночас, за його словами, якби сьогодні проводився референдум щодо вступу України до ЄС, то 50% громадян проголосували б за вступ, 30% проголосували проти.

Зокрема, за необхідності обрання одного з векторів зовнішньоекономічної інтеграції 47% опитаних декларують підтримку вступу до Євросоюзу і лише 11% - до Митного Союзу. Водночас 30% заявляють, що Україна повинна бути рівновіддаленою як від Європи, так і від Росії.

Читайте також: Парубій розраховує, що до 2027 року буде готовий план зі вступу України до ЄС

За необхідності вибору вектора безпеки країни 39% опитаних виступають за вступ до НАТО, 35% - за позаблоковість, і лише 9% - за вступ до Організації договору про колективну безпеку.

Опитування проводилося експертами Київського міжнародного інституту соціології, Українського центру економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова та Соціологічної групи "Рейтинг" у період з 19 жовтня по 2 листопада 2018 року. Опитано 10 тисяч респондентів в усіх областях України (без врахування населення АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей). Статистична похибка вибірки становить не більше 1,0%.

Вибірка репрезентативна для населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, тип поселення та регіон проживання.