Дифтерія: ЦГЗ заявляє про “погану тенденцію”

Ексклюзив

В Україні зростають показники захворюваності на дифтерію: з початку 2018 зафіксовано вже 7 випадків, тому фахівці посилюють епідемічний нагляд за поширенням цього небезпечного інфекційного захворювання.

Про це Укрінформу повідомив директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта.

“Зараз ми налагоджуємо епідемічний нагляд за дифтерією у всіх регіонах. У нас відбувся семінар за участю експертів ВООЗ. Як результат - на кінець листопада заплановано випуск нового наказу МОЗ, що регулюватиме контроль за дифтерією. Зокрема, він впроваджуватиме нові стандарти діагностики, лікування дифтерії, забезпечення протидифтерійними сироватками. Як далі поширюватиметься дифтерія в Україні, тяжко спрогнозувати. Це — складний процес моделювання”, - наголосив Курпіта.

За його словами, цього року в Україні було зафіксовано 7 випадків дифтерії, минулого - жодного.

“Нас турбує, що зростає захворюваність. Це погана тенденція. На жаль, вакцинація від дифтерії в нашій країні є серйозною проблемою. У цьому році лише 48 % дітей отримали повний курс вакцинації проти дифтерії та лише 38 % дорослих отримали ревакцинацію.

Читайте також: В Україні з початку року зареєстрували сім випадків дифтерії

Він підкреслив, що ревакцинацію дорослим треба проходить щодесять років.

За його словами, дифтерія активізувалася у всьому світі.

“Активізація дифтерії у світі загалом сталася, зокрема, через антивакцинальні настрої. Також зросла кількість дитячого населення на планеті. Відповідно -зросла потреба у вакцинах, а їхня забезпеченість є проблемою. Зокрема, дуже значні потреби в імунологічних препаратах у таких країнах як Індія та Китай. Тож дефіцит вакцин спричиняє поширення цього інфекційного захворювання”, - наголосив Курпіта.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2018 року у Запорізькій області діагностували дифтерію у жінок 56 та 46 років, одна з пацієнток перебуває у тяжкому стані. Загалом, в Україні за дев’ять місяців 2018 року в Україні зареєстровано сім випадків захворювання на дифтерію, натомість у 2017 не було жодного. Єдиний спосіб захиститися від цієї недуги та запобігти небезпечним ускладненням — вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих (щодесять років). Максимальна кількість випадків зазвичай припадає на осінньо-зимовий період. Під час епідемії дифтерії в Україні 1991–1998 рр., яку спричинили низьке охоплення дітей вакцинацією та відсутність ревакцинації дорослих, захворіло близько 20 000 людей, 696 із них померли.