Сьогодні річниця від дня загибелі Аміни Окуєвої

30 жовтня минає річниця від дня загибелі відомої української громадської активістки, лікаря та військовослужбовця Аміни Окуєвої.

Аміна Окуєва (1983-2017) народилася в Одесі, пізніше жила в Москві і Грозному, у 2003 р. повернулася в Україну. Закінчила Одеський медичний університет за спеціальністю «хірургія».

Зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим, який переховувався в Україні від переслідувань з боку російських спецслужб та кадировців, вона активно обстоювала ідею визволення Ічкерії від окупації та відновлення її державної незалежності. Брала участь в житті чеченської діаспори. Аміна Окуєва сповідувала мусульманство і завжди носила хіджаб.

Під час Революції гідності Окуєва вступила до «Самооборони», де була лікарем 8-ї Афганської сотні. 

Від самого початку російської агресії Аміна перебувала в зоні АТО разом зі своїм чоловіком. Вона  служила у батальйоні «Київ-2» та долучилася до створення чеченського добробату імені Джохара Дудаєва. Наприкінці 2016 р. Окуєва звільнилася та приїхала у Київ.

Читайте також: Справу про вбивство Окуєвої розглядатиме суд присяжних

На неї у 2017 році було скоєно два замахи, перший - 1 червня. Тоді нападник назвався французьким журналістом і запросив подружжя на зустріч, а потім у машині вистрілив у Осмаєва, після чого Окуєва вистрілила у відповідь. Після замаху Окуєвій та Осмаєву надали державну охорону, однак згодом вони від неї відмовились. Другий замах, 30 жовтня 2017 року, для Аміни Окуєвої виявився фатальним.