У справі про розкрадання в Ощадбанку затримали сина народного депутата - САП

У рамках справи про розкрадання коштів державного АТ "Ощадбанк" правоохоронці затримали сина чинного народного депутата.

Про це повідомляє у середу Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури погодили повідомлення про підозру десятьом фігурантам кримінальної справи, порушеної за фактом заволодіння кредитних коштів АТ"Ощадбанк" у 2014 році, зокрема сину чинного народного депутата.

Як встановило слідство,  протягом вересня 2013 - січня 2014 років бенефіціарні власники групи «Креатив», діючи за попередньою змовою з службовими особами ПрАТ «Креатив», службовими особами АТ «Ощадбанк», ТОВ «ЗМЖ», працівниками ПАТ «Креатив Груп» і ТОВ «Кредитне Брокерське Агентство», заволоділи грошовими коштами, отриманими ПрАТ «Креатив» в АТ «Ощадбанк» за договором кредитної лінії в сумі 20 млн доларів, що на момент вчинення злочину складало 160 млн грн.

При цьому, зазначають у відомстві, вказаний договір кредитної лінії був укладений з порушенням вимог кредитної політики АТ «Ощадбанк», а також ніколи не був забезпечений заставою майнових прав. Зокрема, не здійснювалися поставки товару по угоді, право вимоги по якій на суму понад 100 млн грн банк взяв в якості забезпечення кредиту.

Таким чином АТ «Ощадбанк» безпідставно, в порушення вимог своєї кредитної політики  уклав з ПрАТ «Креатив» договір кредитної лінії на суму 20 млн доларів, хоча наявне забезпечення дозволяло видати кредит на суму не більше 7 млн доларів.

Одразу після здійснення АТ «Ощадбанк» видачі кредитних коштів ПрАТ «Креатив» 16 січня 2014 року шляхом перерахування 20 млн доларів на розрахунковий рахунок ПрАТ «Креатив», відкритий в філії - Кіровоградське обласне управління АТ «Ощадбанк», вказані кредитні кошти були привласнені та виведені з цього товариства тодішніми бенефіціарними власниками групи «Креатив» на рахунки компаній-нерезидентів (Беліз, Швейцарія) під видом виконання контрактів з поставки тропічних олій, чого насправді також не було.

У подальшому за рахунок указаних коштів тодішніми бенефіціарними власниками групи «Креатив» на підконтрольну їм компанію-нерезидента придбано корпоративні права одного з підприємств, а частину коштів було використано на власні потреби.

Наразі статус підозрюваних у цій кримінальній справі мають два чинних і один колишній працівник банку, у тому числі заступник голови правління банку, які готували документацію щодо видачі кредиту і приховували від інших задіяних служб наявні невідповідності і порушення у документах позичальника.

Про підозру також повідомлено оцінювача, яка надала оцінку майновим правам за фіктивним договором поставки, що були прийняті банком в якості забезпечення кредиту.

Крім того, повідомлення про підозру вручені колишнім керівникам - головному бухгалтеру і працівникам підприємств групи «Креатив» (5 осіб), які для досягнення спільного умислу із заволодіння коштами банку здійснили підробку низки документів, договорів і безпосередньо здійснювали легалізацію коштів, шляхом їх перерахування у безготівкову форму.

Читайте також: НАБУ затримало топ-менеджерів "Ощадбанку" за підозрою у крадіжці $20 млн

Затримано та повідомлено про підозру і сину чинного народного депутата, який разом з іншими бенефіціарними власниками групи «Креатив» набув корпоративні права ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон», придбані за рахунок коштів банку. Їм інкриміновано дії, передбачені ч.5 ст.191 (окремим як пособництво у чиненні вказаного злочину), ч.3 ст.209, ч.1 ст.366 КК України.

Прокурори САП внесли до суду клопотання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 5 до 150 млн грн.