Москва вже не здатна змусити Константинополь відступити - Євстратій Зоря

Речник УПЦ КП, архієпископ чернігівський і ніжинський Євстратій Зоря вважає, що Російська православна церква намагається чинити тиск на Вселенський патріархат.

Таку думку він оприлюднив у Facebook.

"На що розраховує МП, оголосивши "Мінську схизму": а) на мобілізацію інших помісних церков проти Вселенського патріархату і його рішення; б) на фінансовий тиск через втрату доходів, які російські паломники (в т.ч. мільйонери і мільярдери) приносили на Афон", - написав він.

За словами речника УПЦ КП, з 2016 року було ясно видно, що РПЦ прагне зібрати навколо себе коаліцію церков - як противагу Вселенському патріарху. Коаліція виявилася слабка і малоефективна, бо її учасники були не стільки вірними Москві, скільки діяли разом з нею через свої власні інтереси. З 14 запланованих учасників собору на Криті Москву підтримали лише 3, тож вона від початку опинилася в меншості, додав Зоря.

Протягом літа 2018 року після паралельних дипломатичних візитів перемовників від МП і від Константинополя у помісні церкви з приводу української автокефалії виявилося, що максимум, на який може розраховувати Московська патріархія, - це заяви про "глибоку стурбованість", зазначив також Зоря.

"Після провального візиту Московського патріарха до Вселенського, після призначення екзархів у Київ та реакції синоду РПЦ з частковим розірванням відносин двох патріархатів - знову ж таки, реакція помісних церков була стриманою, навіть найближчі до МП - обмежилися "глибокою стурбованістю", ЖОДНА помісна церква не ухвалила рішень слідувати прикладу РПЦ і почати розрив відносин з Константинополем", - додав Зоря.

Читайте також: Керівництво "єдиноросів" на тиждень поїхало молиться на Афон - ЗМІ

Тож, упевнений він, розрахунок на те, що зараз Москва таки зможе сколотити якусь антиконстантинопольську коаліцію - лише марення, яке виглядає реальністю хіба що з московських вікон.

В нинішніх умовах очевидно, що змусити Константинополь відступити Москва вже не здатна, адже йдеться про майбутнє і авторитет самого Вселенського патріархату: відступивши, він поховав би одне й інше. Тож розрахунок на "коаліцію" та що вона змінить ситуацію на користь РПЦ - марний, наголосив речник УПЦ КП.

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня синод Російської православної церкви, що засідав у Мінську, вирішив розірвати церковне спілкування зі Вселенським патріархатом через його рішення надати автокефалію об’єднаній помісній Українській церкві ближчим часом.