Порошенко закликає вірян замислитись, за кого молиться патріарх Кирил

Президент Петро Порошенко закликав прихожан Московського патріархату замислитися над тим, що патріарх Кирил молиться за російську армію, яка вбиває українців, але запевнив, що тиску на вірних цієї конфесії не буде.

Про це глава держави зазначив, виступаючи перед початком молебню на Софійській площі в столиці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Патріарх Кирил на кожній службі молиться за російське воїнство, яке вбиває українських воїнів та цивільне населення. А у нас в Україні все ще є храми, в яких моляться за патріарха Кирила, який молиться за російське воїнство, яке вбиває українських воїнів та цивільне населення. Хіба такі храми можуть називатися українськими? Прошу замислитися і паству, і вірних цієї конфесії", - сказав Порошенко.

Президент запевнив, що ніхто в Україні не чинитиме тиску на прихожан нинішньої УПЦ МП, але нагадав, що Вселенський патріархат остаточно проголосив незаконною московську анексію Київської митрополії, здійснену ще наприкінці XVII століття, ясно й недвозначно заявивши, що РПЦ не має канонічних прав щодо православної церкви в Україні.

Читайте також: Росіяни анафемствують лише на видатних українців - Президент

У цьому зв'язку глава держави наголосив, що Українська православна церква не має підпорядкування РПЦ, а Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви.

Як повідомлялося, Синод Вселенського патріархату 11 жовтня прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Також Синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія, накладені Російською церквою.

Крім того, Синод визнав незаконною анексію Москвою Київської митрополії в 1686 році.

Фото: www.president.gov.ua