Рева пояснив, за яких умов безробітні мають право на субсидію

Для призначення субсидії безробітному єдиний соціальний внесок (ЄСВ) потрібно сплатити за 3 місяці періоду, за які беруться доходи для розрахунку розміру субсидії.

Про це повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева у відео, опублікованому на сайті Мінсоцполітики

«Якщо ми говоримо про осінньо-зимовий період з 1 жовтня, то враховуються доходи з січня по червень включно. Якщо в цьому періоді громадянин не сплачував ЄСВ протягом трьох місяців, то він не має права на житлову субсидію. Якщо ж він сплатив ЄСВ за ці три місяці, то в нього виникає право на отримання житлової субсидії», - повідомив Рева, відповідаючи на запитання, чи потрібно безробітному сплачувати ЄСВ щомісяця після призначення субсидії.

Таким чином, наголошують у відомстві, для «зимової» субсидії єдиний соціальний внесок має бути сплаченим за будь-які три місяці 1-2 кварталів 2018 року до моменту подачі документів в управління соцзахисту.

У разі, якщо особу змушують підписати річний договір на сплату ЄСВ, у відомстві радять посилатися на ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яка гарантує право на одноразову сплату ЄСВ.

Читайте також: Українцям, чиї доходи менші за "мінімалку", не можуть відмовити у субсидії - Рева

Окрім того, якщо особа подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, орган доходів і зборів в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви зобов'язаний укласти договір про добровільну участь відповідно до типового договору.

У Мінсоцполітики зазначають, що сплата ЄСВ відображається у базі даних Пенсійного фонду і цей період зараховується громадянам до страхового стажу.