Е-декларації: Денісова у суді відстоюватиме право на “особисте життя”

Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова отримала ухвалу КСУ про відкриття провадження за її поданням щодо визнання неконституційності е-декларування антикорупційних активістів.

Про це вона повідомила у Facebook.

"Учора надвечір я отримала ухвалу Конституційного Суду України про відкриття провадження за моїм поданням. Я вважаю, що оскаржувані норми Закону України "Про запобігання корупції", за які Верховна Рада проголосувала ще у березні минулого року, не відповідають Основному Закону. Вони встановлюють додаткові обмеження дискримінаційного характеру, порушують право людей на особисте і сімейне життя, принцип рівності громадян та багато інших основоположних засад", - написала омбудсмен.

На її думку, додаткове навантаження на громадянське суспільство в Україні суперечить європейським цінностям, до запровадження яких ми так прагнемо.

"Очікую, що повний та всебічний розгляд цієї справи судом забезпечить ефективний захист конституційних прав і свобод громадян", - додала Денісова.

Як повідомлялося, 30 березня 2017 року набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

3 квітня депутати відмовились включити до порядку денного сесії законопроекти про скасування е-декларування для представників громадських організацій, законопроекти №8120 та №8120-1 щодо відтермінування е-декларування для активістів та законопроекти №8209 та №8209-1 щодо скасування е-декларування для представників антикорупційних організацій.

Окрім того, Рада відхилила президентський законопроект №6674 і депутатський №6271, якими пропонувалося скасувати е-декларування для громадських активістів.

13 червня 2018 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова направила до КСУ подання щодо визнання неконституційним електронного декларування для громадських активістів.

Читайте також: Денісова "забула" задекларувати 23 мільйони - НАЗК

23 березня 2017 року Рада внесла зміни до статті 3 Закону «Про запобігання корупції» і зобов'язала подавати декларації представників громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону "Про судоустрій і статус суддів", громадських рад, рад громадського контролю, що утворені при державних органах та беруть участь у підготовці рішень з кадрових питань, підготовці, моніторингу, оцінці виконання антикорупційних програм.

Євросоюз розкритикував українські поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами.