У посольстві США прокоментували рішення суду щодо Седлецької

Рішення суду щодо доступу до інформації з телефону головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької може негативно вплинути на свободу преси в Україні.

Про це заявило посольство США в Києві.

«Ми стурбовані тим, що вчорашнє рішення суду щодо журналістки-розслідувачки Наталії Седлецької може мати несприятливий вплив на свободу преси та зусилля щодо боротьби з корупцією в Україні. Українська влада має підтримувати незалежну журналістику», – пише посольство у Twitter.

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року після звернення народного депутата Олени Масоріної Генпрокуратура порушила кримінальне провадження щодо директора НАБУ Артема Ситника через імовірне розголошення даних слідства у справі прокурора Кулика під час спілкування "оф-рекордз" із журналістами.

Читайте також: Нардеп: Седлецька не єдиний журналіст, якого прокуратурі дозволили "слухати"

За даними слідства, розмова Ситника з українськими журналістами у форматі "оф-рекордз" відбулася в Києві у травні 2017 року. Сам Ситник заперечує, що під час цього спілкування порушив законодавство.

4 вересня видання "Радіо Свобода" опублікувало заяву, у якому висловило обурення ухвалою українського суду, який дав Генпрокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької упродовж 17 місяців.

Читайте також: Єврокомісія занепокоєна ситуацією навколо головреда програми "Схеми"

Того ж дня група депутатів підписала звернення до Луценка з проханням про невідкладний прийом через рішення суду щодо надання доступу ГПУ до телефону Седлецької.

Читайте також: Прокуратура не схотіла читати SMS із телефону Седлецької - депутат

Згодом генеральний прокурор Юрій Луценко запросив Седлецьку на закриту зустріч для пояснень чому суд надав згоду на допуск до інформації в її телефоні, вона ж відмовилася від цієї пропозиції і запропонувала йому прийти на Радіо Свобода дати відкритий коментар щодо цієї ситуації. Луценко на ефір не прийшов.