Рада відкрила доступ до результатів клінічних випробувань ліків

Верховна Рада ухвалила зміни до закону "Про лікарські засоби" та відкрила публічний доступ експертам та громадськості до результатів доклінічного вивчення і клінічних випробувань лікарських засобів.

За ухвалення відповідного законопроекту №4074 проголосувало 247 депутатів, при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець наголосила, що закон спрямований на гармонізацію українського законодавства з відповідними положеннями директиви ЄС, зокрема щодо забезпечення публічного доступу до результатів доклінічних досліджень і клінічних випробувань лікарських засобів. За її словами, щорічно Міністерство охорони здоров’я проводить понад 200 клінічних випробувань і отримало за це понад 100 млн грн.

"Результати цих досліджень мають бути доступними для експертного середовища та громадськості", - сказала Богомолець.

Вона також зазначила, що згідно зі статтею 14 Закону "Про інформацію" дані про вплив товару на життя і здоров’я людини не можуть бути віднесені до інформації з обмеженим доступом. Водночас чинне редакція закону про лікарські засоби визначає, що вся інформація, яка міститься в реєстраційному досьє є закритою інформацією.

Читайте також: Скандал в Охматдиті: МОЗ обіцяє, що хворі не залишаться без допомоги

"Такий підхід не відповідає європейським вимогам і не забезпечує прав громадян на доступ до інформації, яка становить суспільну важливість", - наголосила голова профільного комітету.

Парламент також зарахував пропозицію МОЗ щодо збільшення визначення прикінцевими положеннями законопроекту строків на розробку необхідних для реалізації законопроекту змін до чинних нормативних актів з одного до шести місяців.

Як повідомлялося, законопроект був прийнятий у першому читанні 2 листопада 2016 року.