ГПУ встановила двох депутатів РФ, які діяли у "банді" Жириновського

Генпрокуратура склала повідомлення про підозру у фінансуванні тероризму двом депутатам Держдуми Російської Федерації.

Про це інформує прес-служба відомства.

"Досудовим розслідуванням установлено, що два депутати Державної Думи Російської Федерації, перебуваючи на території Москви, у березні – червні 2014 року з метою матеріального забезпечення терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» у складі організованої Володимиром Жириновським злочинної групи, до якої також увійшли окремі депутати Державної Думи Російської Федерації та члени Ліберально-демократичної партії Росії, зокрема керівники та представники регіональних відділень цієї партії, діючи публічно, за участю представників «ДНР» у присутності засобів масової інформації закликали громадян Російської Федерації до збору коштів для матеріального забезпечення «ЛНР» та «ДНР», а також забезпечили розміщення відповідних оголошень на сайтах партії та відкриття пунктів на території Росії зі збору відповідних коштів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ці депутати уклали відповідну угоду щодо матеріального забезпечення «ДНР», а також забезпечили надання учасникам цієї терористичної організації приміщення на території  Москви для представницької діяльності.

У повідомленні ГПУ йдеться, що за рахунок зібраних коштів зазначені депутати під керівництвом Жириновського, діючи, зокрема, на прохання очільника терористичної групи «Сомалі» Михайла Толстих (позивний «Гіві»), упродовж 2014–2017 років здійснили постачання представникам цих злочинних формувань 6 транспортних засобів російського виробництва з підвищеними прохідними та експлуатаційними можливостями, окремі з яких використовувалися під час вчинення терактів проти військових та правоохоронних підрозділів України, зокрема на території Донецького аеропорту.

За цими фактами злочинної діяльності вказаної організованої групи 27 червня 2018 р. працівниками управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Генеральної прокуратури України складені повідомлення про підозру двом депутатам Державної Думи Російської Федерації у вчиненні ними злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України (фінансування тероризму).

Читайте також: Росія використовує кібератаки як інструмент геополітичного впливу - СБУ

Інкриміновані депутатам Держдуми РФ правопорушення передбачають можливість їх заочного засудження в Україні на строк від десяти до дванадцяти років позбавлення волі.

Як відомо, у вересні 2014 року Євросоюз запровадив економічні санкції проти РФ за сприяння у дестабілізації ситуації в України та окупації півострова Крим. Ці санкції також включають індивідуальні обмежувальні заходи, а саме заборону в наданні віз та заморожування активів щодо окремих осіб, у тому числі щодо Жириновського та одного з депутатів, якому повідомлено про підозру. Такі самі санкції були запроваджені Канадою, Австралією та Швейцарією.

У червні 2018 року Євросоюзом пролонговано дію санкцій ще на півроку.