Порошенко залучає Червоний Хрест до захисту прав політв'язнів Кремля

Президент України Петро Порошенко виступає за активізацію діяльності Червоного Хреста по захисту прав ув’язнених українців в РФ та на тимчасово окупованих територіях.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Порошенко відзначив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста відіграє важливу роль у координації питання звільнення українських політв’язнів та заручників.

"З принцесою Софією, яка очолює Червоний Хрест Ліхтенштейна, домовились про те, що вона підніме у Женеві питання про активізацію діяльності Червоного Хреста по захисту прав ув’язнених українців в РФ та на тимчасово окупованих територіях", - повідомив Президент.

Читайте також: Денісова сказала, коли хоче їхати до політв’язнів Кремля

Також, на його думку, представники Міжнародного комітету Червоного Хреста повинні отримати можливість відвідувати наших заручників і забезпечувати гуманітарну допомогу.

Президент нагадав, що напередодні доручив уповноваженому ВР з прав людини Людмилі Денісовій активізувати співпрацю з Червоним Хрестом і особисто відвідати наших героїв у в'язницях Росії та на окупованих нею територіях Донбасу і Криму.

Також у дописі згадується акція #LetMyPeopleGo! і опубліковані фото чотирьох некаконно утримуваних Росією громадян України, які оголосили протестні голодування: Володимир Балух - голодує 82 дні, Олег Сенцов - голодує 28 днів, Олександр Шумков - голодує 7 днів та Станіслав Клих - три дні голодування.

Як відомо, на даний час в Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Про оголошення голодування Станіславом Клихом, стало відомо 7 червня. 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і у 1994-1995 роках воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Карп'юк та Клих не визнали своєї провини і категорично заперечували, що були в Чечні. Крім того, під час процесу вони розповіли, що дали свідчення під тортурами.

Український режисер і політичний в'язень Олег Сенцов, засуджений російським судом до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму, 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ.

24 травня із солідарності з ним оголосив голодування засуджений у РФ український солдат Олександр Шумков. 

31 травня оголосив голодування засуджений до 10 років ув'язнення за однією справою із Сенцовим Олександр Кольченко, вимагаючи звільнити режисера. Утім, 7 червня, через погіршення стану здоров'я, він змушений був припинити акцію.

Український активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу у розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі свого будинку.