Абітурієнтам з окупованих територій гарантують вступ на бюджет у вишах України

Абітурієнти із тимчасово окупованих територій (ТОТ) України мають гарантовану можливість стати студентами-бюджетниками українських закладів вищої освіти (ЗВО).

Про це поінформував у п'ятницю у Херсоні у виступі на загальнодержавному Дні відкритих дверей закладів вищої освіти України, на базі яких створені освітні центри "Донбас-Україна" та "Крим-Україна", що відбувся в Херсонському державному університеті, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юсуф Куркчі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша мета полягає в тому, щоб дитина або родина, яка приймає рішення щодо майбутнього дитини, приймала його з урахуванням того, що Україна спроможна зробити для цих дітей. Тому що той стан закладів освіти на окупованих територіях, і взагалі соціально-психологічний стан, який сьогодні існує там, не можуть не враховуватися батьками, тому що цей стан не дає впевненості у завтрашньому дні, майбутньому їхніх дітей. І я хочу зробити такий заклик: будь-яка дитина (з тимчасово окупованих територій - ред.), яка до 20 липня подасть заяву до освітніх центрів (в Україні - ред.), буде мати дуже гарантовані можливості бути зарахованою на бюджет (на бюджетну форму навчання - ред.) у вищих освітніх закладах України", - сказав Куркчі.

Він наголосив, що це - не популістське гасло, а чіткий посил для абітурієнтів, для майбутніх студентів.

У свою чергу, заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Балонь зазначив, що робота по залученню випускників з окупованого Криму на навчання до українських закладів вищої освіти проводиться на Херсонщині місцевою владою разом із освітніми центрами "Крим-Україна" вже третій рік поспіль. "І я сподіваюсь, що за результатами попередніх років наша робота не була марною. Ми бачили постійну динаміку, ми бачили постійний інтерес, і вже на початку роботи центрів цього року ми бачимо не менший інтерес і в 2018 році. Є постійні звернення, є постійні дзвінки, є особисті прийоми і зустрічі для наших потенційних студентів (з окупованих територій) у майбутньому", - заявив Балонь.

Читайте також: Одинадцять вишів Донеччини запросили абітурієнтів з окупованих територій

Як підкреслила у коментарі кореспонденту агентства виконувач обов'язків ректора Херсонського державного університету Наталія Тюхтенко, профорієнтаційні заходи для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій проводилися в українських закладах вищої освіти і у попередні роки. "Але у такому форматі - це перший раз. Міністерство (освіти і науки України - ред.) обрало кілька вузів (для проведення Дня відкритих дверей для дітей з ТОТ - ред.), у тому числі й наш, оскільки ми на прикордонні. І от з'їхались, ви бачите, всі, у нас вся Україна", - сказала Тюхтенко.

За її словами, до Херсона приїхали запрошувати до себе на навчання випускників з тимчасово окупованих територій загалом представники 35 закладів вищої освіти України. Вони докладно розповіли присутнім на Дні відкритих дверей що являють собою їхні навчальні заклади, і чому дітям з окупованих територій бажано вчитися саме у них.

Крім Херсона, такий загальнодержавний День відкритих дверей закладів вищої освіти України, на базі яких створені освітні центри "Донбас-Україна" та "Крим-Україна", відбувся у п'ятницю, за словами Юсуфа Куркчі, для абітурієнтів із ТОТ також у містах Сєверодонецьк та Маріуполь.