За час незалежності через суд розпустили 28 партій

Із 1991 року Міністерство юстиції на підставі рішень суду припинило діяльність для 28 політичних партій.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова. 

«Згідно із законодавством Мін'юст здійснює контроль за додержанням політичною партією вимог Конституції та законів України, а також статуту політичної парті, а у разі порушень ми звертаємося до суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва або про заборону політичної партії. За період незалежності міністерство юстиції на підставі рішень суду анулювало реєстраційні свідоцтва для 28 політичних партій», - сказала Сукманова. 

Читайте також: Влада за 7 років дії закону про доступ до інформації відповіла на майже 400 тисяч запитів

За її словами, в Україні політичні партії припиняють свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації (саморозпуску) або в разі заборони їх діяльності чи анулювання реєстрації. 

«Якщо з реорганізацією і саморозпуском все зрозуміло, то для заборони чи анулювання реєстрації закон передбачає конкретні передумови», - зазначила заступник міністра юстиції.

Серед таких передумов, зауважила Сукманова, виявлення протягом трьох років з дня реєстрації політичної партії недостовірних відомостей у поданих на реєстрацію документах, невисування політичною партією своїх кандидатів на президентських та парламентських виборах протягом десяти років, не утворення протягом 6 місяців з дня реєстрації обласних організацій партії відповідно до вимог законодавства, а також пропаганда, зокрема, комуністичного режиму та його символіки.

Заступник міністра повідомила, що з 2014 року на підставі рішень суду припинено діяльність низки політичних партій. Ідеться, зокрема, про заборону діяльності партій «Руська єдність», «Руський блок», припинення діяльності Комуністичної партії України (оновленої), Комуністичної партії робітників і селян. 

Сукманова наголосила, що внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань щодо припинення діяльності партії проводиться після надходження судового рішення, яке набрало законної сили.