Україна нарешті закупить специфічні сироватки та імуноглобуліни

Україні вперше закупить на національному рівні специфічні сироватки та імуноглобуліни проти дифтерії, сказу, правцю, ботулізму та малярії.

Відповідний наказ №629 від 6 квітня, що затверджує перелік необхідних специфічних сироваток, оприлюднений на сайті Міністерства охорони здоров'я, повідомляє прес-служба відомства.

"До закупівель включено 11 номенклатур, зокрема сироватки та імуноглобуліни проти дифтерії, сказу, правцю, ботулізму та малярії. ...Всього на закупівлю сироваток та імуноглобулінів у 2018 році закладено 40 млн грн ", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що рішення про закупівлю сироваток було прийнято ще на початку року. Раніше, з 2014 року, сироватки проти цих захворювань та імуноглобуліни не були доступні в Україні через відсутність реєстрації цих препаратів.

Читайте також: Імпортні ліки реєструватимуть за спрощеною системою

"Виробники не були зацікавлені у тому, щоб заходити на український ринок, а Міністерство охорони здоров’я, відповідно до закону, не може бути ініціатором реєстрації. Тому гуманітарні вантажі до цього часу були єдиним шляхом забезпечити громадян України специфічними сироватками в разі необхідності", - наголошують в МОЗ.

Наразі державні закупівлі через міжнародні організації дозволяють завозити в Україну нові препарати без попереднього подання виробника на реєстрацію. Незареєстровані в Україні препарати, що пройшли міжнародну перевірку якості та сертифікацію, можуть подаватися на тендер, і, у випадку перемоги в тендері, реєструються в Україні за спрощеною процедурою.