Гройсман обіцяє без затримки другу чергу Музею Голодомору

Розбудова Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" – це справа честі, духовності і шани до історії з боку кожного громадянина.

Саме тому, на часі – якнайшвидше відновлення робіт з розбудови другої черги музею, продовження історичних досліджень, а також залучення широких верств населення до справи збереження пам’яті про мільйони людей – передусім, через створення Наглядової ради музею та аудиту всіх витрат на будівництво. На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради, повідомляє Урядовий портал.

"Будівництво меморіалу пам’яті жертв Голодомору – справа честі. Коли ми втрачаємо близьких, ми ставимо їм пам’ятники, намагаємось увіковічити пам'ять. А тут ми говоримо про мільйони людей, які загинули через штучний голод. У нас країна, де є прекрасні землі, де ніколи не було підстав для голоду. Ці загиблі мільйони мають бути увіковічені, ми маємо проводити дослідження, щоб відновити історичну справедливість, збудувати меморіальний комплекс", - сказав Гройсман.

Він підкреслив, що всі роботи мають бути прозорими, адже завдання - "не тільки побудувати стіни, але й наповнити їх змістом".

"І тут треба, щоб, з одного боку, була частка держави, з іншого боку, має бути внесок кожного українця. Саме тому необхідне створення фонду будівництва, щоб залучати всіх, хто небайдужий. Має бути створена Наглядова рада, обраний її голова, який буде викликати довіру у всіх громадян. Аудити (всіх процесів) будемо проводити буквально он-лайн, щоб всі бачили, скільки коштів і на що витрачається, щоб не було затримок будівництва. Ми вже розпочали цей процес, маємо закінчити за 36 місяців, коли музей буде повністю сформований", - зазначив Прем'єр-міністр.

Кабінет міністрів схвалив поданий Міністерством культури ескізний проект реконструкції музею кошторисною вартістю близько 772 млн грн у грудні 2017  року. За задумом архітекторів, друга черга меморіального комплексу буде "захована" у Дніпровський схил, який наразі укріплюється. Це не змінить ландшафту і збереже ідею музею – як свічки пам'яті.

Читайте також: На виставці у Музеї Голодомору презентують історій десятьох українців

У квітні Гройсман спільно з членами уряду заклав капсулу будівництва другої черги Національного музею і наголосив, що відновити пам'ять невинно загиблих – наш спільний обов’язок. Глава уряду звертав увагу, що розбудова музею – це великий проект, який передбачає будівельні роботи, продовження досліджень, формування великої експозиції, яка розповість всьому світу про те, "що приховували десятиліттями".