У МВС заявляють, що рятувальники мають право перевіряти ТРЦ

Уряд ще торік дозволив ДСНС перевіряти об'єкти і підприємства з високим ступенем ризику, в тому числі торговельно-розважальні центри, а також інші об'єкти із масовим перебуванням людей.

Про це повідомляє прес-служба МВС 

"Відповідною постановою від 18 грудня 2017 року №1104 “Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія закону України “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, Державну службу з надзвичайних ситуацій частково виведено з-під дії мораторію. Відтак, ДСНС та її територіальним органам уряд дав зелене світло в частині здійснення державного нагляду (контролю) стосовно закладів оздоровлення та відпочинку дітей, інтернатних закладів, закладів дошкільної освіти, загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, спеціалізованої освіти, а також суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику (у тому числі об’єктів паливно-енергетичного, військово-промислового комплексів, об’єктів підвищеної небезпеки, хімічно-небезпечних об’єктів та об’єктів висотного будівництва)", - йдеться у повідомленні.

Дія вищевказаної постанови поширюється і на такі об'єкти, як торговельно-розважальні центри, а також інші об'єкти із масовим перебуванням людей, які є суб’єктами господарювання з високим ступенем ризику і перевірятимуться відповідно до затвердженого графіку, наголосили в МВС.

Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з надзвичайних ситуацій на 2018 рік зі змінами вже оприлюднено на офіційному веб-порталі ДСНС.

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня в російському Кемерово сталася пожежа в ТРЦ. Займання виникло на останньому поверсі, де знаходилися кінозали і в неділю було багато дітей. За офіційними даними, загинули 64 людини.

Читайте також: У Кличка сказали, за яких умов можна перевіряти ТРЦ на пожежну безпеку

Після цього Київський міський голова Віталій Кличко доручив перевірити столичні ТРЦ Києва на відповідність нормам пожежної безпеки.

Водночас у КМДА заявили, що перевірити ТРЦ на пожежну безпеку можна лише за бажанням власника або через скарги.

Зокрема, як заявив начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук, у зв’язку з обмеженнями, які нині існують, є два варіанти для ДСНС провести перевірки у ТРЦ: або бажання самого комерсанта виконати таку перевірку та відповідна заява від нього, або через скарги громадян міста за даною адресою.